Składniki:

– pęczek białych szparagów
– łyżeczka soli morskiej
– łyżeczka cukru
– ½ kostki masła
– 4 żółtka
– sok z ½ cytryny
– biały pieprz
– sól
– gałka muszkatołowa

Szparagi obierz z łykowatej skóry omijając delikatne główki. Odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli morskiej i cukru. Włóż szparagi, pamiętając, aby delikatne główki pozostawić ponad powierzchnią wody (zostaną ugotowane na parze) i gotuj ok. 5 min. Wyłóż i przekrój wzdłuż na pół i ułóż w kratkę. Polej sosem holenderskim.

 

Wykonanie sosu holenderskiego:
Żółtka jajek ubij z sokiem z połówki cytryny (ważne, żeby przed ubiciem ogrzać do temperatury pokojowej), solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Powoli dodawaj rozpuszczone gorące masło. Sos powinien zgęstnieć do konsystencji majonezu.

Podziel się: