Składniki:

– 3 żółtka jaj
– 80 g cukru
– 200 ml śmietanki 30%
– 200 g świeżych jagód

Krem smoothie:
– 20 g chudego mleka w proszku
– 250 ml mleka
– 100 ml śmietanki 30%

Żółtka utrzyj z cukrem do momentu aż będą jasne i puszyste. Przygotuj krem smoothie mieszając ze sobą mleko w proszku, mleko i śmietanę. Smoothie podgrzej w garnku, dodaj utarte z cukrem żółtka i mieszaj, aż masa zgęstnieje. 150 g jagód zmiel i dodać do masy. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij, a następnie wymieszaj z całkowicie ostudzonym kremem. Dodaj pozostałe jagody, przelej do formy i odstaw do stężenia. Jeżeli posiadamy maszynkę do lodów, przekładamy do niej masę i mieszamy przez ok. 40 min.

Podziel się: