Czego potrzebujesz?

  • Forma do pieczenia babeczek
  • 12 papilotek
  • 4 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 laska wanilii lub odrobina ekstraktu waniliowego
  • Ewentualnie: cukier puder, 1 pomarańcza.

Jak to zrobić:

Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach – potrzebne nam będą 2 szklanki.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy kolejno: sól i pozostałe przyprawy, olej, jaja, cukier, marchew i startą laskę wanilii lub ekstrakt - mieszając po dodaniu każdego składnika.

Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 25-30 min.

Po ostudzeniu, babeczki dekorujemy w dowolny sposób, na przykład lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy.

Co znajdziesz w tym deserze?

Witamina A – sprawi, że będziesz miał sokoli wzrok

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia