Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Roladki z bakłażanów

Roladki z bakłażanów

Składniki: 2 bakłażany, 20 dag serka typu philadelfia, kilka plastrów szynki parmeńskiej 1 ząbek...

Panna cotta

Panna cotta

Ciasto: 500 ml śmietanki 30 % 500 ml mleka 3,2 % 80 g...

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i wędzoną papryką

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i …

 Gołąbki: 500g mięsa mielonego z szynki, 100g ryżu, 1/2 główki kapusty, 60g bułki tartej, 1...

Aioli

Aioli

Składniki: 4 duże ząbki czosnku, 2 żółtka, 250 ml oliwy, 1 łyżka soku z...

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 korzeń chrzanu – 150 g lub chrzan tarty ze słoika (cały mały słoiczek)
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kwaśna śmietana 18%
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo (jedno jajko na porcję)

Ugotować 1 1/2 litra wywaru warzywnego. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz kiełbasę ( w całości ) i delikatnie gotować około 30 min. Kiełbasę wyjąć i dodać chrzan do zupy.

Gotować około 15 minut. Zupę przecedzić dodać mąkę rozrobioną w 1/4 szklance wody, zagotować. Dodać sok z cytryny, sól do smaku oraz mielony pieprz. Kiełbasę pokroić w grubsze krążki i dodać do zupy.

Przed podaniem dodać śmietanę. Do każdej porcji dodać ugotowane na twardo jajko pokrojone na ćwiartki.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia