Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cytryną

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cy…

Składniki: 1 kg ziemniaków pokrojonych na plastry 3 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone...

Truskawkowe semifredo

Truskawkowe semifredo

Składniki: 1 jajko, 2 żółtka, 100 g cukru, cukier waniliowy, 250 ml śmietanki kremówki 30%,

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 kg wydrylowanej i obranej dyni, 1 puszka mleka kokosowego, ½ szklanki...

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Składniki: 50 dag wołowiny, 30 dag ziemniaków, 2 marchewki, 1/3 selera średniego selera, 1 papryka...

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Szparagi przygotować do obróbki cieplnej, odcinając zdrewniałe końce oraz obierać specjalnym nożem do szparagów. Strużyny możemy wykorzystać do wzbogacenia smaku bulionu. Z obranych szparagów poodcinać główki, włożyć do zimnej wody sokiem z połowy cytryny, dla zachowania koloru. Resztę łodygi pokroić w kawałki ok 3 cm, również włożyć do wody z cytryną. W rondlu na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać osączone łodygi szparagów, zalać bulionem. Gotować 20 minut. Ugotowane szparagi zblenderuj w rondlu na gładki krem, dolewając śmietanę połączoną (zmiksowaną) z żółtkami. Delikatnie zagotować, przyprawić.

Główki szparagów ugotować na parze lub w bulionie. Przy podaniu udekorować zupę główkami, lekko oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia