Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-musztardowym

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-muszta…

Składniki: opakowanie jarmużu 200 g, opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g, opakowanie sera pleśniowego...

Sałatka z fenkułu i pomarańczy

Sałatka z fenkułu i pomarańczy

Składniki: 4 pomarańcze 1 bulwa fenkułu 2 łyżeczki nasion kminu 2 łyżki oliwy posiekana natka...

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cytryną

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cy…

Składniki: 1 kg ziemniaków pokrojonych na plastry 3 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone...

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwk…

Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego sól pieprz rukola

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 szklanka bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany 18% do zup
  • łyżka masła
  • 2 żółtka
  • mała cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Szparagi przygotować do obróbki cieplnej, odcinając zdrewniałe końce oraz obierać specjalnym nożem do szparagów. Strużyny możemy wykorzystać do wzbogacenia smaku bulionu. Z obranych szparagów poodcinać główki, włożyć do zimnej wody sokiem z połowy cytryny, dla zachowania koloru. Resztę łodygi pokroić w kawałki ok 3 cm, również włożyć do wody z cytryną. W rondlu na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać osączone łodygi szparagów, zalać bulionem. Gotować 20 minut. Ugotowane szparagi zblenderuj w rondlu na gładki krem, dolewając śmietanę połączoną (zmiksowaną) z żółtkami. Delikatnie zagotować, przyprawić.

Główki szparagów ugotować na parze lub w bulionie. Przy podaniu udekorować zupę główkami, lekko oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia