Składniki:
- 1 brokuł (większy)
- 2 ziemniaki
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- mleczko kokosowe 165 ml
- 1 l bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 150 g sera gorgonzola
- 100 g makaronu świderki
W garnku roztopić masło i zeszklić pokrojonego w pora wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po chwili dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażyć około 10 minut, zalać 1/2 szklanką wody i gotować 10 minut. Brokuł podzielić na części i wrzucić do garnka zalać bulionem warzywnym i gotować aż brokuł będzie miękki.
Zmiksować i dodać mleczko kokosowe, zagotować i przyprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ułożyć trochę na dno miseczki lub talerza.
Ser gorgonzola pokroić w kostkę, do miseczki wlać gorącą zupę i na wierzch ułożyć kostki sera.
Zupę można również przybrać małymi kawałkami blanszowanego brokuła.
Smacznego!