Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Czosnkowy chłodnik

Czosnkowy chłodnik

Składniki: 1 kefir, 2 ogórki, 4 ząbki czosnku, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku,

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 4 cebule, wywar rosołowy, 3 łyżki mąki, 250 ml białego wina, tymianek,

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Składniki:

  • 70 dag marchwi,
  • 1 cebula,
  • natka pietruszki
  • korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego,
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • imbir w proszku,
  • ½ litra bulionu drobiowego,
  • jogurt naturalny (gęsty),
  • oliwa,
  • sól morska,
  • pieprz w ziarnach.

Marchewkę obrać i pokroić, jedną obraną sztukę zostawić na później. Włożyć do garnka z bulionem. Imbir przekroić i włożyć do bulionu. Natkę pietruszki włożyć do bulionu. Gotować 30 minut. Imbir i natkę pietruszki pod koniec gotowania wyjąć z wywaru. Miękką marchewkę zblenderować. Wlać ½ puszki mleka kokosowego. Dodać ½ łyżeczki imbiru w proszku, delikatnie przyprawić solą i pieprzem.

Pozostałą marchewkę pociąć w paseczki julienne (specjalnym nożykiem lub zwykłym nożem wycinając długie paski o przekroju 3mm na 3mm),następnie przyprażyć na patelni na oliwie. Zupę przelać do talerzy, zrobić kleks z dużej łyżki naturalnego gęstego jogurtu, następnie udekorować przyprażoną marchwią oraz grubo zmielonym pieprzem i kilkoma kryształkami soli morskiej.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia