Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Węgierskie leczo

Węgierskie leczo

Składniki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy mocno...

Pankejki z sosem waniliowym i owocami leśnymi

Pankejki z sosem waniliowym i owocami le…

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2...

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta z pomidorami

Składniki: główka młodej kapusty, 1 cebula, 2 pomidory, pęczek koperku, 1/2 szklanki bulionu warzywnego,

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, kość ze schabu, pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 główka sałaty masłowej,

Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Składniki: 4 gruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 dag rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 250 ml kawy espresso
  • 100 biszkoptów podłużnych
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć zanurzając na kilka sekund we wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać ser mascarpone.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy z mascarpone.

Zaparzyć kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać likier Amaretto.

Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w pucharku. Biszkopty przykryć masą . Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.

Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować malinami.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia