Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Lasagne  ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 170 g płatków lasagne sól i czarny pieprzu 50...

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Krem paprykowy z curry

Krem paprykowy z curry

Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chilli 1...

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Składniki: 1 brokuł (większy) 2 ziemniaki 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła

Kruche pierożki do barszczu

Kruche pierożki do barszczu

Ciasto: 350g mąki 30g mąki ziemniaczanej 150g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 żółtko

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 250 ml kawy espresso
  • 100 biszkoptów podłużnych
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć zanurzając na kilka sekund we wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać ser mascarpone.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy z mascarpone.

Zaparzyć kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać likier Amaretto.

Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w pucharku. Biszkopty przykryć masą . Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.

Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować malinami.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia