Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Białe szparagi w sosie holenderskim

Białe szparagi w sosie holenderskim

Składniki: pęczek białych szparagów łyżeczka soli morskiej łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka

Sałatka z rabarbarem

Sałatka z rabarbarem

Składniki: 2 garście szpinaku 3 zielone szparagi 3 łodygi rabarbaru 10 orzechów włoskich 1 kulka...

Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka...

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Smażona kalarepa

Smażona kalarepa

Składniki: 2 duże kalarepki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól, pieprz olej

Składniki:

  • 250 g sera mascarpone
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 250 ml kawy espresso
  • 100 biszkoptów podłużnych
  • szczypta soli
  • kakao do posypania

Oddzielić żółtka od białek. Jajka dobrze jest uprzednio sparzyć zanurzając na kilka sekund we wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i wmieszać ser mascarpone.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie do masy z mascarpone.

Zaparzyć kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty. Pozostawić do ostygnięcia, następnie dodać likier Amaretto.

Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w pucharku. Biszkopty przykryć masą . Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej 3 godz. do lodówki.

Przed podaniem oprószyć kakao i udekorować malinami.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia