Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazylią

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazy…

Składniki: 500 g truskawek 200 g szpinaku garść liści bazylii, ocet balsamiczny grubo mielony pieprz

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

  Składniki ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki wody.

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, 3 żółtka 2 łyżki musztardy kremskiej 2 łyżki masła 4...

Białe szparagi w sosie holenderskim

Białe szparagi w sosie holenderskim

Składniki: pęczek białych szparagów łyżeczka soli morskiej łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Skład ciasto:

  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 30 dag mąki,
  • 110 ml ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 8 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

Skład nadzienie:

  • 25 dag mielonego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 10 śliwek,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną mąki, wymieszać z 50 ml ciepłego mleka , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę mąki przesiać do miseczki, wymieszać ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać pozostały cukier, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, stopione masło, żółtka oraz rozczyn.

Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.

Następnie pokroić śliwki na cienkie cząstki. Twaróg wymieszać z żółtkami i połączyć z cukrem i proszkiem budyniowym.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrobić, rozkawałkować na cienki placek, lekko posypując mąką. Szklanką wyciąć krążki o średnicy 6-8 cm.

Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki ciasta, na środku każdego z nich położyć porcję masy twarogowej i po kilka cząstek śliwek. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia