Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Hiszpańska tortilla z kukurydzą i suszonymi pomidorami

Hiszpańska tortilla z kukurydzą i suszon…

Składniki: 250 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 4 łyżki słodkiej kukurydzy 5 suszonych pomidorów 3...

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełbasą

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełba…

Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (najlepiej cienkiej), 3 duże cebule, 2 jabłka, listek laurowy...

Tartaletki z kremem pâtissière

Tartaletki z kremem pâtissière

Składniki ciasto: 200 g mąki krupczatki 90 g cukru pudru 120 g zimnego...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Skład ciasto:

  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 30 dag mąki,
  • 110 ml ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 8 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

Skład nadzienie:

  • 25 dag mielonego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 10 śliwek,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną mąki, wymieszać z 50 ml ciepłego mleka , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę mąki przesiać do miseczki, wymieszać ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać pozostały cukier, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, stopione masło, żółtka oraz rozczyn.

Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.

Następnie pokroić śliwki na cienkie cząstki. Twaróg wymieszać z żółtkami i połączyć z cukrem i proszkiem budyniowym.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrobić, rozkawałkować na cienki placek, lekko posypując mąką. Szklanką wyciąć krążki o średnicy 6-8 cm.

Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki ciasta, na środku każdego z nich położyć porcję masy twarogowej i po kilka cząstek śliwek. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia