Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Kurczak z jabłkami

Kurczak z jabłkami

Skład: 50 dag piersi z kurczaka, syrop klonowy lub miód, 1 łyżka octu...

Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka...

Roladki z czereśniowym sosem

Roladki z czereśniowym sosem

Składniki: 1 polędwiczka 1/2 kg czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cynamonu

Glazurowana młoda marchewka

Glazurowana młoda marchewka

Składniki: 700 g młodych marchewek, 1 szklanka bulionu warzywnego, 50 ml białego wina, 1...

Sałatka z rabarbarem

Sałatka z rabarbarem

Składniki: 2 garście szpinaku 3 zielone szparagi 3 łodygi rabarbaru 10 orzechów włoskich 1 kulka...

Skład ciasto:

  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 30 dag mąki,
  • 110 ml ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 8 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

Skład nadzienie:

  • 25 dag mielonego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 10 śliwek,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną mąki, wymieszać z 50 ml ciepłego mleka , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę mąki przesiać do miseczki, wymieszać ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać pozostały cukier, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, stopione masło, żółtka oraz rozczyn.

Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.

Następnie pokroić śliwki na cienkie cząstki. Twaróg wymieszać z żółtkami i połączyć z cukrem i proszkiem budyniowym.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrobić, rozkawałkować na cienki placek, lekko posypując mąką. Szklanką wyciąć krążki o średnicy 6-8 cm.

Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki ciasta, na środku każdego z nich położyć porcję masy twarogowej i po kilka cząstek śliwek. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia