Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Wielkanocne warzywne babeczki

Wielkanocne warzywne babeczki

Składniki: 8 jajek przepiórczych, mała puszka kukurydzy, mała puszka groszku, 1 marchewka, natka pietruszki,

Krem z porów

Krem z porów

Składniki: 3 łyżki masła 2 duże pory 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego

Młoda marchewka pieczona w miodzie

Młoda marchewka pieczona w miodzie

Składniki: 1 kg młodej marchewki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki...

Owocowa sałatka z kurczakiem

Owocowa sałatka z kurczakiem

Składniki: 1 pierś z kurczaka oliwa, gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz 150g bezpestkowego winogronu 1...

Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Zupa pomidorowa z jabłkami

Zupa pomidorowa z jabłkami

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 30 dag wołowiny z kością, 4 pomidory, 1...

Skład ciasto:

  • 2 dag drożdży,
  • 5 łyżek cukru,
  • 30 dag mąki,
  • 110 ml ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 8 dag masła,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

Skład nadzienie:

  • 25 dag mielonego twarogu,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag cukru,
  • 10 śliwek,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i odrobiną mąki, wymieszać z 50 ml ciepłego mleka , przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę mąki przesiać do miseczki, wymieszać ze szczyptą soli i skórką z cytryny. Dodać pozostały cukier, resztę ciepłego mleka, cukier waniliowy, stopione masło, żółtka oraz rozczyn.

Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce.

Następnie pokroić śliwki na cienkie cząstki. Twaróg wymieszać z żółtkami i połączyć z cukrem i proszkiem budyniowym.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i ponownie wyrobić, rozkawałkować na cienki placek, lekko posypując mąką. Szklanką wyciąć krążki o średnicy 6-8 cm.

Blachę z piekarnika przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej krążki ciasta, na środku każdego z nich położyć porcję masy twarogowej i po kilka cząstek śliwek. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia