Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Glazurowana młoda marchewka

Glazurowana młoda marchewka

Składniki: 700 g młodych marchewek, 1 szklanka bulionu warzywnego, 50 ml białego wina, 1...

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Składniki: 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia), 150 g gotowanych...

Roladki schabowe z kapustą i grzybami

Roladki schabowe z kapustą i grzybami

Składniki: 5-6 plastrów schabu bez kości, 200 g kiszonej kapusty, garść suszonych grzybów, 1...

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Beza:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 30%
  • skórka z otartej limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g umytych malin

Podkłady bezowe – na arkuszu papieru do pieczenia narysować 2 okręgi około 23cm (można odrysować np. od talerza). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy beza jest już lśniąca przełożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia.

Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 130 st. C około 4-5 godzin.

Krem – serek mascarpone wymieszać z sokiem z limonki i skórą. Śmietanę ubić z cukrem. Serek połączyć z ubitą śmietaną, mieszać aż powstanie jednolity krem.

Na podkład bezowy rozsmarować krem i ułożyć maliny. Całość przykryć drugim podkładem bezowym. Na środku rozsmarować resztkę kremu i położyć garść malin.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia