Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Ziemniaki po kanaryjsku

Ziemniaki po kanaryjsku

Składniki: 0,5 kg małych ziemniaków, 2-3 łyżek soli morskiej.

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Składniki: 100 g ryżu sushi, 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie), marynowana...

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Sałatka z sałaty lodowej, suszonymi morelami i kurczakiem

Sałatka z sałaty lodowej, suszonymi more…

Składniki: 1 główka sałaty lodowej 10 suszonych moreli 10 orzechów włoskich 2 piersi kurczaka...

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cytryną

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cy…

Składniki: 1 kg ziemniaków pokrojonych na plastry 3 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone...

Beza:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 30%
  • skórka z otartej limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g umytych malin

Podkłady bezowe – na arkuszu papieru do pieczenia narysować 2 okręgi około 23cm (można odrysować np. od talerza). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy beza jest już lśniąca przełożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia.

Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 130 st. C około 4-5 godzin.

Krem – serek mascarpone wymieszać z sokiem z limonki i skórą. Śmietanę ubić z cukrem. Serek połączyć z ubitą śmietaną, mieszać aż powstanie jednolity krem.

Na podkład bezowy rozsmarować krem i ułożyć maliny. Całość przykryć drugim podkładem bezowym. Na środku rozsmarować resztkę kremu i położyć garść malin.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia