Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Pomidory z kurkami

Pomidory z kurkami

Składniki: 4 pomidory, 1 szklanka kaszy kuskus ( napęczniałej), 200 g kurek, 50 g...

Panna cotta

Panna cotta

Ciasto: 500 ml śmietanki 30 % 500 ml mleka 3,2 % 80 g...

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu sok z 1/2 cytryny 1 ząbek...

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jaglanej

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jagla…

Składniki: 150 gram kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki i kolendry 2 pomidory 10 cm...

Beza:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 30%
  • skórka z otartej limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g umytych malin

Podkłady bezowe – na arkuszu papieru do pieczenia narysować 2 okręgi około 23cm (można odrysować np. od talerza). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy beza jest już lśniąca przełożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia.

Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 130 st. C około 4-5 godzin.

Krem – serek mascarpone wymieszać z sokiem z limonki i skórą. Śmietanę ubić z cukrem. Serek połączyć z ubitą śmietaną, mieszać aż powstanie jednolity krem.

Na podkład bezowy rozsmarować krem i ułożyć maliny. Całość przykryć drugim podkładem bezowym. Na środku rozsmarować resztkę kremu i położyć garść malin.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia