Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Shish Kebab

Shish Kebab

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 ząbków czosnku, 2...

Zupa marchwiowo-imbirowa

Zupa marchwiowo-imbirowa

Składniki: 70 dag marchwi, 1 cebula, natka pietruszki korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego, ½ puszki...

Gruszka w czerwonym winie

Gruszka w czerwonym winie

Składniki: 3-4 gruszek 150 g cukru 0,75 l czerwonego wina (najlepiej Beaujolais Novueau) 2...

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Składniki: 500 g brukselek, łyżka masła, łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki wody,

Beza:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 30%
  • skórka z otartej limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g umytych malin

Podkłady bezowe – na arkuszu papieru do pieczenia narysować 2 okręgi około 23cm (można odrysować np. od talerza). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy beza jest już lśniąca przełożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia.

Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 130 st. C około 4-5 godzin.

Krem – serek mascarpone wymieszać z sokiem z limonki i skórą. Śmietanę ubić z cukrem. Serek połączyć z ubitą śmietaną, mieszać aż powstanie jednolity krem.

Na podkład bezowy rozsmarować krem i ułożyć maliny. Całość przykryć drugim podkładem bezowym. Na środku rozsmarować resztkę kremu i położyć garść malin.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia