Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Parzybroda (zupa wielkopolska)

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej, 50 dag ziemniaków, 30 dag mięsa wołowego (polędwica) 1...

Pstrąg łososiowy z sosem z czarnej porzeczki

Pstrąg łososiowy z sosem z czarnej porze…

Składniki: 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g 1/2 cytryny sól...

Sałatka z brokułem i komosą

Sałatka z brokułem i komosą

Składniki: 100g komosy ryżowej 1 brokuł 3 garście świeżych liści szpinaku 50g sera pleśniowego 4...

Kurkowe risotto

Kurkowe risotto

Składniki: 20 dag ryż risitto 40 dag kurek 150 ml białego wytrawnego wina ½...

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Orientalne gołąbki

Orientalne gołąbki

Składniki: 1 kapusta włoska, 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 250 g...

Beza:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli

Krem:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g śmietany kremówki 30%
  • skórka z otartej limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 350g umytych malin

Podkłady bezowe – na arkuszu papieru do pieczenia narysować 2 okręgi około 23cm (można odrysować np. od talerza). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Kontynuując ubijanie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru. Gdy beza jest już lśniąca przełożyć na wcześniej przygotowany papier do pieczenia.

Bezę suszyć w piekarniku nagrzanym do 130 st. C około 4-5 godzin.

Krem – serek mascarpone wymieszać z sokiem z limonki i skórą. Śmietanę ubić z cukrem. Serek połączyć z ubitą śmietaną, mieszać aż powstanie jednolity krem.

Na podkład bezowy rozsmarować krem i ułożyć maliny. Całość przykryć drugim podkładem bezowym. Na środku rozsmarować resztkę kremu i położyć garść malin.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia