Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Składniki: 500 g truskawek 200 g twarogu śmietankowego 100 g cukru 50 ml śmietany...

Serowy deser z truskawkami

Serowy deser z truskawkami

Masa serowa: serek mascarpone 250g jogurt grecki 400 ml 2 żółtka 2 łyżki cukru...

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Kurkowe risotto

Kurkowe risotto

Składniki: 20 dag ryż risitto 40 dag kurek 150 ml białego wytrawnego wina ½...

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Składniki ciasto: 700 g ugotowanych ziemniaków, 350 g mąki pszennej, 2 łyżki posiekanych...

Zupa marchwiowo-imbirowa

Zupa marchwiowo-imbirowa

Składniki: 70 dag marchwi, 1 cebula, natka pietruszki korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego, ½ puszki...

Składniki:

  • 250g czekolady
  • 100g cukru
  • 5 jajek
  • 250 ml śmietanki 12%
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 1/2 laski wanilii
  • 20g żelatyny
  • 2 szklanki borówek

Czekoladę utrzeć. Połowę cukru, żółtka i pestki wanilii oraz śmietankę 12% wymieszać w naczyniu wstawionym do naczynia z wrzątkiem. Dodać 220g czekolady i ubijać, aż masa zgęstnieje.

Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody, podgrzać i połączyć z masą. Masę ostudzić, dodać ubite z cukrem białka. Delikatnie wymieszać. Na dno pucharków włożyć po 2 łyżki kremu i na krem ułożyć 3 łyżki borówek. Następnie uzupełnić pucharki kremem, wstawić do lodówki. Po chwili, gdy krem zgęstnieje ułożyć na wierzch borówki i posypać tartą czekoladą. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia