Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Czekoladowe ciasto z burakami

Czekoladowe ciasto z burakami

Ciasto: 400 g upieczonych i obranych buraków, 300 ml oleju z pestek...

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełbasą

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełba…

Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (najlepiej cienkiej), 3 duże cebule, 2 jabłka, listek laurowy...

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 1/2 kg agrestu
  • 3 lekko twarde nektaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Beza:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • płatki migdałowe

Mąkę przesiać do miski, mocno schłodzone masło wkroić do mąki, dodać żółtko i śmietanę. Całość zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut wyłożyć wysmarowaną masłem formę. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w 180 st. C.

Agrest oczyścić, nektarynę ze skórką pokroić na większą kostkę. Dodać cukier i zalać 3 łyżkami wody. Całość lekko podgrzać i cały czas mieszając dodać żelatynę.

Beza: białka ubić dodając po łyżce cukru.

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć nadzienie z agrestu i nektaryn. Następnie ułożyć równomiernie bezę. Bezę posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 150 st. C około 45 minut. Beza powinna być z góry wysuszona i lekko przyrumieniona.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia