Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Aioli

Aioli

Składniki: 4 duże ząbki czosnku, 2 żółtka, 250 ml oliwy, 1 łyżka soku z...

Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Składniki: 4 gruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 dag rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko

Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

Składniki: 500 g agrestu 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 15...

Paprykowe calzone

Paprykowe calzone

Ciasto: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, 4 łyżki oliwy, 3/4 szklanki wody, płaska łyżka...

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 1/2 kg agrestu
  • 3 lekko twarde nektaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Beza:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • płatki migdałowe

Mąkę przesiać do miski, mocno schłodzone masło wkroić do mąki, dodać żółtko i śmietanę. Całość zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut wyłożyć wysmarowaną masłem formę. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w 180 st. C.

Agrest oczyścić, nektarynę ze skórką pokroić na większą kostkę. Dodać cukier i zalać 3 łyżkami wody. Całość lekko podgrzać i cały czas mieszając dodać żelatynę.

Beza: białka ubić dodając po łyżce cukru.

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć nadzienie z agrestu i nektaryn. Następnie ułożyć równomiernie bezę. Bezę posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 150 st. C około 45 minut. Beza powinna być z góry wysuszona i lekko przyrumieniona.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia