Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-musztardowym

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-muszta…

Składniki: opakowanie jarmużu 200 g, opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g, opakowanie sera pleśniowego...

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogórkiem i sałatą

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogó…

Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 200 ml gorącej wody, 4...

Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

 Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 1-2 startych na grubych oczkach marchwi, 1 mała...

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Makaron z kurkami i pomidorami

Makaron z kurkami i pomidorami

Składniki: 200g makaronu wstęgi 4 pomidory malinowe 200g kurek 2 ząbki czosnku 1 cebula

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 1/2 kg agrestu
  • 3 lekko twarde nektaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Beza:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • płatki migdałowe

Mąkę przesiać do miski, mocno schłodzone masło wkroić do mąki, dodać żółtko i śmietanę. Całość zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut wyłożyć wysmarowaną masłem formę. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w 180 st. C.

Agrest oczyścić, nektarynę ze skórką pokroić na większą kostkę. Dodać cukier i zalać 3 łyżkami wody. Całość lekko podgrzać i cały czas mieszając dodać żelatynę.

Beza: białka ubić dodając po łyżce cukru.

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć nadzienie z agrestu i nektaryn. Następnie ułożyć równomiernie bezę. Bezę posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 150 st. C około 45 minut. Beza powinna być z góry wysuszona i lekko przyrumieniona.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia