Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Składniki: 3 żółtka jaj, 80 g cukru, 200 ml śmietanki 30% 200 g...

Węgierskie leczo

Węgierskie leczo

Składniki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy mocno...

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Składniki: 500g patatów 30 g masła 1 cebula posiekana 2 ząbki czosnku, zmiażdżone łyżeczka startego...

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Makaron z kurkami i pomidorami

Makaron z kurkami i pomidorami

Składniki: 200g makaronu wstęgi 4 pomidory malinowe 200g kurek 2 ząbki czosnku 1 cebula

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 1/2 kg agrestu
  • 3 lekko twarde nektaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Beza:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • płatki migdałowe

Mąkę przesiać do miski, mocno schłodzone masło wkroić do mąki, dodać żółtko i śmietanę. Całość zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut wyłożyć wysmarowaną masłem formę. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w 180 st. C.

Agrest oczyścić, nektarynę ze skórką pokroić na większą kostkę. Dodać cukier i zalać 3 łyżkami wody. Całość lekko podgrzać i cały czas mieszając dodać żelatynę.

Beza: białka ubić dodając po łyżce cukru.

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć nadzienie z agrestu i nektaryn. Następnie ułożyć równomiernie bezę. Bezę posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 150 st. C około 45 minut. Beza powinna być z góry wysuszona i lekko przyrumieniona.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia