Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 4 cebule, wywar rosołowy, 3 łyżki mąki, 250 ml białego wina, tymianek,

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Składniki: 4 małe lub 2 duże jabłka, herbatniki typu petit beurre, 400 ml...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru pudru

Nadzienie:

  • 1/2 kg agrestu
  • 3 lekko twarde nektaryny
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki żelatyny

Beza:

  • 4 białka
  • 150g cukru
  • płatki migdałowe

Mąkę przesiać do miski, mocno schłodzone masło wkroić do mąki, dodać żółtko i śmietanę. Całość zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut. Po upływie 30 minut wyłożyć wysmarowaną masłem formę. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w 180 st. C.

Agrest oczyścić, nektarynę ze skórką pokroić na większą kostkę. Dodać cukier i zalać 3 łyżkami wody. Całość lekko podgrzać i cały czas mieszając dodać żelatynę.

Beza: białka ubić dodając po łyżce cukru.

Na upieczone i ostudzone ciasto wyłożyć nadzienie z agrestu i nektaryn. Następnie ułożyć równomiernie bezę. Bezę posypać płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 150 st. C około 45 minut. Beza powinna być z góry wysuszona i lekko przyrumieniona.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia