Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Czosnkowy chłodnik

Czosnkowy chłodnik

Składniki: 1 kefir, 2 ogórki, 4 ząbki czosnku, pęczek rzodkiewek, pęczek koperku,

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Składniki: 5 młodych ziemniaków, 250 g marynowanych śledzi, 1 zielony ogórek, 1/2 szklanki cebulek...

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Składniki: 200 g łuskanej czerwonej soczewicy 2 cebule 4 łyżki oliwy 4 pomidory...

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 1 limonka
  • 500 ml owocowego białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu lekko zmiażdżonego
  • 5 cm laski cynamonu
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • obrana skórka z jednej cytryny
  • 100g cukru pudru
  • mięta do przybrania

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki syropu, który powstanie podczas przygotowywania brzoskwiń

Brzoskwinie sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na większe kawałki. Wino przelać do garnka dodać cynamon, sok z limonki, cukier puder, skórkę z cytryny, 1/2 pieprzu kolorowego zmiażdżonego. Całość zagotować około 1 minuty, dodać brzoskwinie i gotować około 2 minuty. Łyżą cedzakową wyciągnąć brzoskwinie i schłodzić. Powstały winny syrop również schłodzić.

Krem – śmietaną ubić, dodać cukier i po łyżce mascarpone. Ubić na puszystą masę i dodać 3 łyżki syropu.

W pucharku deserowym ułożyć krem, dodać brzoskwinie. Brzoskwinie polać kilkoma łyżkami syropu i posypać pieprzem. Udekorować miętą.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia