Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Składniki: 1 średnia biała rzodkiew 1 marchew 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Składniki: 1 cebula 1/4 bulwy selera 1 por (biała część) 1 łyżka oliwy 1...

Gruszka w czerwonym winie

Gruszka w czerwonym winie

Składniki: 3-4 gruszek 150 g cukru 0,75 l czerwonego wina (najlepiej Beaujolais Novueau) 2...

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Składniki: 200 g cebuli czerwonej lub białej, 150 ml czerwonego wina, 50 g...

 

Składniki:

  • 250g herbatników digestive
  • 100 g masła
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 800 g sera na sernikowego w wiaderku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 5 gruszek
  • 1/2 cytryny
  • 2 galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć dokładnie folią stretch. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody – około 15 minut.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować wodę około pół litra z 2 łyżkami cukru dodać gruszki i gotować około 3 minut. Przecedzić i ostudzić gruszki.

Zimną śmietankę kremową ubić z cukrem i dodać stopniowo schłodzony ser, aż powstanie jednolita gęsta masa. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce do masy serowej ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną ( powoli po łyżeczce dodawać żelatynę).

Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.

Gdy sernik górą stężeje ułożyć ostudzone gruszki i zalać powoli po łyżeczce tężejącą galaretką.

Całość wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia