Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z fenkułu i pomarańczy

Sałatka z fenkułu i pomarańczy

Składniki: 4 pomarańcze 1 bulwa fenkułu 2 łyżeczki nasion kminu 2 łyżki oliwy posiekana natka...

Zupa pomidorowa z jabłkami

Zupa pomidorowa z jabłkami

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 30 dag wołowiny z kością, 4 pomidory, 1...

Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

Składniki: 500 g agrestu 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 15...

Wiosenne koszyczki z sałaty

Wiosenne koszyczki z sałaty

Składniki: główka sałaty 100g świeżych kiełków fasoli i soczewicy 150g gotowanej szynki 2 łyżki...

Krem z porów

Krem z porów

Składniki: 3 łyżki masła 2 duże pory 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 4 cebule, wywar rosołowy, 3 łyżki mąki, 250 ml białego wina, tymianek,

 

Składniki:

  • 250g herbatników digestive
  • 100 g masła
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 800 g sera na sernikowego w wiaderku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 5 gruszek
  • 1/2 cytryny
  • 2 galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć dokładnie folią stretch. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody – około 15 minut.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować wodę około pół litra z 2 łyżkami cukru dodać gruszki i gotować około 3 minut. Przecedzić i ostudzić gruszki.

Zimną śmietankę kremową ubić z cukrem i dodać stopniowo schłodzony ser, aż powstanie jednolita gęsta masa. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce do masy serowej ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną ( powoli po łyżeczce dodawać żelatynę).

Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.

Gdy sernik górą stężeje ułożyć ostudzone gruszki i zalać powoli po łyżeczce tężejącą galaretką.

Całość wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia