Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowym serem

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowy…

Składniki: 300 g makaronu penne, 250 g zielonego groszku, 4 plastry wędzonego boczku, 2...

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Skład: 2 bakłażany, 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 papryczka chili, 3...

Serowy deser z truskawkami

Serowy deser z truskawkami

Masa serowa: serek mascarpone 250g jogurt grecki 400 ml 2 żółtka 2 łyżki cukru...

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jaglanej

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jagla…

Składniki: 150 gram kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki i kolendry 2 pomidory 10 cm...

Smażona kalarepa

Smażona kalarepa

Składniki: 2 duże kalarepki 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula sól, pieprz olej

 

Składniki:

  • 250g herbatników digestive
  • 100 g masła
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 800 g sera na sernikowego w wiaderku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 5 gruszek
  • 1/2 cytryny
  • 2 galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć dokładnie folią stretch. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody – około 15 minut.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować wodę około pół litra z 2 łyżkami cukru dodać gruszki i gotować około 3 minut. Przecedzić i ostudzić gruszki.

Zimną śmietankę kremową ubić z cukrem i dodać stopniowo schłodzony ser, aż powstanie jednolita gęsta masa. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce do masy serowej ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną ( powoli po łyżeczce dodawać żelatynę).

Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.

Gdy sernik górą stężeje ułożyć ostudzone gruszki i zalać powoli po łyżeczce tężejącą galaretką.

Całość wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia