Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Śliwkowe ruloniki z boczku

Śliwkowe ruloniki z boczku

Skład: 100g wędzonki, 8 śliwek suszonych, wydrylowanych, 25 ml brandy lub koniaku, pół łyżeczki...

Buraczki faszerowane

Buraczki faszerowane

Skład: 5 średnich buraków, 20 dag białego sera, 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 2...

Zielone naleśniki ze szpinakiem i kozim serem

Zielone naleśniki ze szpinakiem i kozim …

Składniki: pęczek bazylii 1 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżki proszku...

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogórkiem i sałatą

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogó…

Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 200 ml gorącej wody, 4...

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Składniki: 3 żółtka jaj, 80 g cukru, 200 ml śmietanki 30% 200 g...

 

Składniki:

  • 250g herbatników digestive
  • 100 g masła
  • 2 łyżki żelatyny w proszku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 800 g sera na sernikowego w wiaderku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 5 gruszek
  • 1/2 cytryny
  • 2 galaretka o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć dokładnie folią stretch. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć je na spód formy i mocno uklepać. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach chłodnej wody – około 15 minut.

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. W garnku zagotować wodę około pół litra z 2 łyżkami cukru dodać gruszki i gotować około 3 minut. Przecedzić i ostudzić gruszki.

Zimną śmietankę kremową ubić z cukrem i dodać stopniowo schłodzony ser, aż powstanie jednolita gęsta masa. Namoczoną żelatynę włożyć do 1/4 szklanki gorącego mleka i całkowicie rozpuścić szybko mieszając. Ostudzić.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie dodawać po łyżce do masy serowej ciągle powoli mieszając. Na koniec połączyć z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną ( powoli po łyżeczce dodawać żelatynę).

Masę serową wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić i wstawić do lodówki, do czasu aż zacznie tężeć, ale będzie ciągle płynna.

Gdy sernik górą stężeje ułożyć ostudzone gruszki i zalać powoli po łyżeczce tężejącą galaretką.

Całość wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia