Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Indyk GONG BAO

Indyk GONG BAO

Składniki: 400g polędwiczek z piersi indyka 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego...

Kwaśnica

Kwaśnica

Składniki: 0,5 kg kapusty kwaśnej 25 dkg wędzonych żeberek 15 dkg boczku wędzonego kostka...

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko szczypta...

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Skład ciasta:

  • 1 i ½ szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki roztopionego masła,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • szczypta soli.

Skład frużeliny:

  • 250 g śliwek,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • świeża mięta.

Śliwki pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny, odczekać 2 godziny aż owoce puszczą sok. Włożyć do garnka i zagotować. Po 2 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Gotować 1 minutę. Wystudzić. Dodać żelatynę napęczniałą w 1 łyżce wody, lekko podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mieszaniny. Wlać płynne wychłodzone masło i mleko. Zmiksować mikserem na gładka masę. Białka ubić i wmieszać do uzyskanej masy.

Gofry wypiekać w rozgrzanej gofrownicy (przy mocy 1300 W, ok 6 minut – czas będzie krótszy przy większej mocy gofrownicy). Oczywiście w przypadku braku gofrownicy zakupujemy gotowe gofry i postępujemy zgodnie z instrukcją.

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.

Ubitą śmietanę nakładamy na wypieczone gofry, następnie polewamy przygotowaną frużeliną śliwkową. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia