Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Małże z zieloną pietruszką

Małże z zieloną pietruszką

Składniki: 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 1 kg świeżych małży (w muszlach) 1...

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Skład: 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg), pęczek natki pietruszki, czosnek, cytryna, olej lniany,

Kotlety z kalafiora z sosem tysiąca wysp

Kotlety z kalafiora z sosem tysiąca wysp

Kotlety: 1 kalafior, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1 papryczka chili, pęczek świeżej kolendry,

Panna cotta

Panna cotta

Ciasto: 500 ml śmietanki 30 % 500 ml mleka 3,2 % 80 g...

Indyk GONG BAO

Indyk GONG BAO

Składniki: 400g polędwiczek z piersi indyka 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego...

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szynką parmeńską

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szy…

Składniki: 4 duże jajka, 4 łyżki płynnej kremówki 30%, 4 łyżki posiekanego cienkiego...

Skład ciasta:

  • 1 i ½ szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jaja,
  • ½ szklanki roztopionego masła,
  • 1 i ½ szklanki mleka,
  • szczypta soli.

Skład frużeliny:

  • 250 g śliwek,
  • pół cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo

  • 250 ml śmietany kremówki,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • świeża mięta.

Śliwki pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem i skropić sokiem z cytryny, odczekać 2 godziny aż owoce puszczą sok. Włożyć do garnka i zagotować. Po 2 minutach dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Gotować 1 minutę. Wystudzić. Dodać żelatynę napęczniałą w 1 łyżce wody, lekko podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia. Wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy. Wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, dodać do mieszaniny. Wlać płynne wychłodzone masło i mleko. Zmiksować mikserem na gładka masę. Białka ubić i wmieszać do uzyskanej masy.

Gofry wypiekać w rozgrzanej gofrownicy (przy mocy 1300 W, ok 6 minut – czas będzie krótszy przy większej mocy gofrownicy). Oczywiście w przypadku braku gofrownicy zakupujemy gotowe gofry i postępujemy zgodnie z instrukcją.

Ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym.

Ubitą śmietanę nakładamy na wypieczone gofry, następnie polewamy przygotowaną frużeliną śliwkową. Dekorujemy świeżą miętą.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia