Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Składniki: 500 g brukselek, łyżka masła, łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki wody,

Kalafior z anchois

Kalafior z anchois

Składniki: 1 kalafior, 80 g filetów anchois, 1 por, 1 cebula, 1 łyżka zielonej natki...

Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Kurkowe risotto

Kurkowe risotto

Składniki: 20 dag ryż risitto 40 dag kurek 150 ml białego wytrawnego wina ½...

Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk):

  • 300 g mąki,
  • 300 g marchewki,
  • 125 ml oleju z pestek winogron,
  • 100 g cukru,
  • 1 mleczna czekolada,
  • 50 g kakao w proszku,
  • 3 jajka,
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich (ok.5 łyżek),
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki polewa:

  • 250 g serka mascarpone,
  • ½ gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru pudru - 1/2 szklanki.

Składniki dekoracja:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady.

Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki sypkie oprócz cukru wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( Nagrzewamy wodę w dużym garnku, wkładamy do niego mniejszy z czekoladą i rozpuszczamy. Pośrednictwo wody która nagrzewa się maksymalnie do 100 st. C, stanowi pośrednią barierę dla wysokiej temperatury palnika który może przypalić nam czekoladę). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. Gotowe ciasto przelać do papierowych lub silikonowych foremek na mufinki. Piec w 180 st. C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut.

½ gorzkiej czekolady na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę.

Pozostałą połówkę czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić w zamrażarce. Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe.

Każdą mufinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia