Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pierogi z cukinią

Pierogi z cukinią

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki wrzącej wody.

Sernik na zimno z gruszkami

Sernik na zimno z gruszkami

 Składniki: 250g herbatników digestive 100 g masła 2 łyżki żelatyny w proszku 300 ml...

Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Składniki: 1 jogurt naturalny 150 g (umyty kubeczek po jogurcie użyć...

Śledzik otulony warzywami

Śledzik otulony warzywami

Składniki: 450g filetów śledziowych 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 duże buraki...

Wiosenny chłodnik

Wiosenny chłodnik

Składniki: 1 pęczek botwiny 2 górki kiszone 1 litr kefiru lub ...

Sałatka z brokułem i komosą

Sałatka z brokułem i komosą

Składniki: 100g komosy ryżowej 1 brokuł 3 garście świeżych liści szpinaku 50g sera pleśniowego 4...

Składniki na ciasto (ok. 20 sztuk):

  • 300 g mąki,
  • 300 g marchewki,
  • 125 ml oleju z pestek winogron,
  • 100 g cukru,
  • 1 mleczna czekolada,
  • 50 g kakao w proszku,
  • 3 jajka,
  • 50 g pokrojonych orzechów włoskich (ok.5 łyżek),
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ¼ łyżeczki soli.

Składniki polewa:

  • 250 g serka mascarpone,
  • ½ gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru pudru - 1/2 szklanki.

Składniki dekoracja:

  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady.

Marchewkę zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystkie składniki sypkie oprócz cukru wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ( Nagrzewamy wodę w dużym garnku, wkładamy do niego mniejszy z czekoladą i rozpuszczamy. Pośrednictwo wody która nagrzewa się maksymalnie do 100 st. C, stanowi pośrednią barierę dla wysokiej temperatury palnika który może przypalić nam czekoladę). Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. Gotowe ciasto przelać do papierowych lub silikonowych foremek na mufinki. Piec w 180 st. C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut.

½ gorzkiej czekolady na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Serek utrzeć z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną czekoladę.

Pozostałą połówkę czekolady gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić w zamrażarce. Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe.

Każdą mufinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia