Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Składniki: 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1...

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, 3 żółtka 2 łyżki musztardy kremskiej 2 łyżki masła 4...

Letnia sałatka z cukinii na zimowe dni

Letnia sałatka z cukinii na zimowe dni

Składniki: 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 papryka...

Zupa krem z młodych ziemniaków i szparagów

Zupa krem z młodych ziemniaków i szparag…

Składniki: 500 g ziemniaków 8 zielonych szparagów 250 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1litr...

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej),
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki nadzienie:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 duże gruszki.

Przygotowanie ciasta: masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

Obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.

Wszystkie składniki nadzienia, bez gruszek, mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26 cm). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wysypujemy grochem i pieczemy przez 15 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy, wykładamy na niego równomiernie gruszki. Zalewamy je masą nadzienia.

Tartę pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia