Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Składniki nadzienia: ½ opakowania makaronu conchiglioni, ½ cebuli, czosnek 2 ząbki, ½ papryczki chili, 3...

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże jabłka szklanka mleka 2 łyżki cukru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Składniki: 5 młodych ziemniaków, 250 g marynowanych śledzi, 1 zielony ogórek, 1/2 szklanki cebulek...

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Składniki ciasto: 700 g ugotowanych ziemniaków, 350 g mąki pszennej, 2 łyżki posiekanych...

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej),
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki nadzienie:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 duże gruszki.

Przygotowanie ciasta: masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

Obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.

Wszystkie składniki nadzienia, bez gruszek, mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26 cm). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wysypujemy grochem i pieczemy przez 15 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy, wykładamy na niego równomiernie gruszki. Zalewamy je masą nadzienia.

Tartę pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia