Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Curry z korbola

Curry z korbola

Skład: 600 – 700 g obranej i oczyszczonej dyni, 2 cebule (posiekać...

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Składniki: 1 cebula 1/4 bulwy selera 1 por (biała część) 1 łyżka oliwy 1...

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej),
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki nadzienie:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 3 duże gruszki.

Przygotowanie ciasta: masło kroimy w kawałki i z pozostałymi składnikami szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię i chowamy na pół godziny do lodówki.

Obieramy gruszki i przekrajamy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki wykrajamy gniazdo nasienne i kroimy ją na plasterki.

Wszystkie składniki nadzienia, bez gruszek, mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy podsypując mąką. Wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty (26 cm). Nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową, wysypujemy grochem i pieczemy przez 15 minut w 190 st. C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, wychładzamy, wykładamy na niego równomiernie gruszki. Zalewamy je masą nadzienia.

Tartę pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Kroimy po ostudzeniu.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia