Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Składniki: 500 g truskawek 200 g twarogu śmietankowego 100 g cukru 50 ml śmietany...

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Skład: 2 bakłażany, 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 papryczka chili, 3...

Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy

 Składniki: 400 g brzoskwiń 100 g cukru 100 ml wody sok z 1 cytryny

Chłodnik jagodowy z miętą

Chłodnik jagodowy z miętą

Składniki: 0,5 kg jagód 2 garście świeżej mięty 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 150 ml...

Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Zupa włoska z młodych warzyw

Zupa włoska z młodych warzyw

Składniki: 300g bobu 1/2 cebuli 3 marchewki 1/2 cukinii 5 liści sałaty lodowej

Ciasto:

  • 400 g upieczonych i obranych buraków,
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego (musi mieć neutralny zapach),
  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g kakao,
  • 400 g cukru,
  • cukier waniliowy i sól.

Polewa:

  • 200 g czekolady ( zawartość kakao, jak kto lubi 50-60% mocno czekoladowa polewa),
  • 120 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka oleju.

Buraki upiec w foli aluminiowej (świecącą stroną do środka) w piekarniku w temperaturze 140 st. C. przez 1,5 godziny. Pokroić w kostkę, zmiksować blenderem wraz z olejem na gładką masę. Całość wraz z jajkami połączyć mikserem.

W drugim naczyniu połączyć proszek, mąkę, kakao, cukier dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodać masę z buraków.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekoladę połamać umieścić w naczyniu i zalać gorącą śmietaną (nie zagotować), wlać olej można dodać kilka kropli zapachu waniliowego. Po kilku minutach, gdy czekolada roztopi się, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewę rozprowadzić po schłodzonym cieście i pozostawić, aby nie utraciła połysku. Zbyt długie rozprowadzanie może doprowadzić do zmatowienia polewy.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia