Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

Składniki: 500 g agrestu 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 15...

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowym serem

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowy…

Składniki: 300 g makaronu penne, 250 g zielonego groszku, 4 plastry wędzonego boczku, 2...

Krem czekoladowy z borówkami

Krem czekoladowy z borówkami

Składniki: 250g czekolady 100g cukru 5 jajek 250 ml śmietanki 12% 250 ml śmietanki 36%

Botwinkowa tarta

Botwinkowa tarta

Ciasto: 150g mąki, 75g zimnego masła 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej...

Gazpacho

Gazpacho

Składniki: 1 kg pomidorów 4 kromki chleba, 1 czerwona cebula, 1 ogórek, 4 ząbki czosnku,

Ziemniaki mirepoix

Ziemniaki mirepoix

Składniki: 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 ml...

Ciasto:

  • 400 g upieczonych i obranych buraków,
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego (musi mieć neutralny zapach),
  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g kakao,
  • 400 g cukru,
  • cukier waniliowy i sól.

Polewa:

  • 200 g czekolady ( zawartość kakao, jak kto lubi 50-60% mocno czekoladowa polewa),
  • 120 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka oleju.

Buraki upiec w foli aluminiowej (świecącą stroną do środka) w piekarniku w temperaturze 140 st. C. przez 1,5 godziny. Pokroić w kostkę, zmiksować blenderem wraz z olejem na gładką masę. Całość wraz z jajkami połączyć mikserem.

W drugim naczyniu połączyć proszek, mąkę, kakao, cukier dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodać masę z buraków.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekoladę połamać umieścić w naczyniu i zalać gorącą śmietaną (nie zagotować), wlać olej można dodać kilka kropli zapachu waniliowego. Po kilku minutach, gdy czekolada roztopi się, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewę rozprowadzić po schłodzonym cieście i pozostawić, aby nie utraciła połysku. Zbyt długie rozprowadzanie może doprowadzić do zmatowienia polewy.

Smacznego!

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia