Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Curry z korbola

Curry z korbola

Skład: 600 – 700 g obranej i oczyszczonej dyni, 2 cebule (posiekać...

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazylią

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazy…

Składniki: 500 g truskawek 200 g szpinaku garść liści bazylii, ocet balsamiczny grubo mielony pieprz

Zupa rybna

Zupa rybna

Składniki: 60 dag ryby (najlepiej dorsz + łosoś), 1 litr bulionu (najlepszy...

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Aioli

Aioli

Składniki: 4 duże ząbki czosnku, 2 żółtka, 250 ml oliwy, 1 łyżka soku z...

Wielkanocne warzywne babeczki

Wielkanocne warzywne babeczki

Składniki: 8 jajek przepiórczych, mała puszka kukurydzy, mała puszka groszku, 1 marchewka, natka pietruszki,

Ciasto:

  • 400 g upieczonych i obranych buraków,
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego (musi mieć neutralny zapach),
  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g kakao,
  • 400 g cukru,
  • cukier waniliowy i sól.

Polewa:

  • 200 g czekolady ( zawartość kakao, jak kto lubi 50-60% mocno czekoladowa polewa),
  • 120 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka oleju.

Buraki upiec w foli aluminiowej (świecącą stroną do środka) w piekarniku w temperaturze 140 st. C. przez 1,5 godziny. Pokroić w kostkę, zmiksować blenderem wraz z olejem na gładką masę. Całość wraz z jajkami połączyć mikserem.

W drugim naczyniu połączyć proszek, mąkę, kakao, cukier dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodać masę z buraków.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekoladę połamać umieścić w naczyniu i zalać gorącą śmietaną (nie zagotować), wlać olej można dodać kilka kropli zapachu waniliowego. Po kilku minutach, gdy czekolada roztopi się, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewę rozprowadzić po schłodzonym cieście i pozostawić, aby nie utraciła połysku. Zbyt długie rozprowadzanie może doprowadzić do zmatowienia polewy.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia