Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Truskawki balsamiczne z lodami

Truskawki balsamiczne z lodami

Składniki: 450 g świeżych truskawek 2-3 łyżki octu balsamicznego najwyższej jakości czarny świeżo...

Cykoria zapiekana z wielkopolskim serem smażonym i orzechami włoskimi

Cykoria zapiekana z wielkopolskim serem …

Składniki: 4 duże cykorie, 1 opakowanie sera smażonego wielkopolskiego 300 g, garść łuskanych...

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwk…

Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego sól pieprz rukola

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Ciasto:

  • 400 g upieczonych i obranych buraków,
  • 300 ml oleju z pestek winogron lub oleju rzepakowego (musi mieć neutralny zapach),
  • 6 jajek,
  • 300 g mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g kakao,
  • 400 g cukru,
  • cukier waniliowy i sól.

Polewa:

  • 200 g czekolady ( zawartość kakao, jak kto lubi 50-60% mocno czekoladowa polewa),
  • 120 g śmietany kremówki,
  • 1 łyżeczka oleju.

Buraki upiec w foli aluminiowej (świecącą stroną do środka) w piekarniku w temperaturze 140 st. C. przez 1,5 godziny. Pokroić w kostkę, zmiksować blenderem wraz z olejem na gładką masę. Całość wraz z jajkami połączyć mikserem.

W drugim naczyniu połączyć proszek, mąkę, kakao, cukier dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy. Po dokładnym wymieszaniu dodać masę z buraków.

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm. Piec 90 minut w temperaturze 180 st. C.

Po ostudzeniu przygotować polewę. Czekoladę połamać umieścić w naczyniu i zalać gorącą śmietaną (nie zagotować), wlać olej można dodać kilka kropli zapachu waniliowego. Po kilku minutach, gdy czekolada roztopi się, szybko wymieszać do uzyskania jednolitej lśniącej masy. Polewę rozprowadzić po schłodzonym cieście i pozostawić, aby nie utraciła połysku. Zbyt długie rozprowadzanie może doprowadzić do zmatowienia polewy.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia