Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Składniki: 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1...

Curry z korbola

Curry z korbola

Skład: 600 – 700 g obranej i oczyszczonej dyni, 2 cebule (posiekać...

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwkowym

Konfitowana pierś z kaczki w sosie śliwk…

Składniki: 2 piersi kaczki 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego sól pieprz rukola

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu sok z 1/2 cytryny 1 ząbek...

Składniki ciasto:

  • 200 g mąki krupczatki
  • 90 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko

Krem pâtissière:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 40 g maki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laska wanilii
  • 300 g owoców najlepiej świeżych sezonowych lub mrożonych, ale dobrze odsączonych.
  • 8 foremek do tartaletek o średnicy 9 cm u góry i 6 cm średnica dna lub jedna duża forma do tarty o średnicy 28 cm.

Ciasto: Mąkę, cukier, masło i żółtka szybko zagnieść, następnie owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 min. Foremki wysmarować masłem. Ciasto wyłożyć w foremkach i przykryć folią aluminiową, na wierzch wysypać np. groch. Tartaletki piec w 200 st. C przez około 15 minut, aż lekko zrobią się brązowe. Po upieczeniu studzimy.

Krem: mleko gotujemy, dodajemy ziarenka z laski wanilii, chwilę jeszcze gotujemy. Mleko przecedzić.

Żółtka z cukrem ubić na jasną masę. Następnie dodać wymieszane mąki i miksować aż dobrze połączą się z żółtkami. Do masy wolno strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Całość również przecedzić i wlać do garnka. Postawić na ogień i gotować energicznie cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i ostudzić, przykrywając, aby nie powstał kożuch.

Krem nakładamy, najlepiej rękawem cukierniczym, na ciasto upieczone w tartaletkach i układamy pokrojone owoce. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyciągamy około 15 minut wcześniej.

Smacznego!

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia