Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Aioli

Aioli

Składniki: 4 duże ząbki czosnku, 2 żółtka, 250 ml oliwy, 1 łyżka soku z...

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełbasą

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełba…

Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (najlepiej cienkiej), 3 duże cebule, 2 jabłka, listek laurowy...

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Składniki ciasto: 250g mąki, pół szklanki wody, 1 jajko, 50g cukru pudru, łyżka oliwy,

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowym

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowy…

Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny, 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 papryka,

Lasagne  ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 170 g płatków lasagne sól i czarny pieprzu 50...

Marynowane rzodkiewki

Marynowane rzodkiewki

Składniki: 3 pęczki rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka gorczycy 4 ziarenek ziela angielskiego 2...

Składniki ciasto:

  • 250g mąki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 50g cukru pudru,
  • łyżka oliwy,
  • mała łyżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • 50g roztopionego masła (do rozcierania ciasta).

Jabłka do ciasta:

  • 750g jabłek najlepiej kwaśnych,
  • 50g masła,
  • 80g bułki tartej,
  • rodzynki,
  • cynamon,
  • odrobina cukru.

Przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, ocet, sól i oliwę. Zagniatamy i dodajemy wodę. Ciasto powinno być luźniejsze nić ciasto na pierogi. Formujemy luźną kulę i przykrywamy na stolnicy miską.

Jabłka obieramy i drobno szatkujemy (można zetrzeć na tarce do warzyw), mieszamy z rodzynkami i cynamonem, ewentualnie dodajemy cukier.

Gdy ciasto trochę wyrośnie, po około 30 minutach, kładziemy je na natłuszczonym delikatnie pergaminie posypanym mąką na stolnicy, smarujemy roztopionym masłem i rozciągamy ciasto na pergaminie. Następnie po chwili ponownie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, cukrem i cynamonem. Układamy warstwę jabłek, ponownie posypujemy cynamonem i cukrem, całość za pomocą pergaminu zwijamy (po zawinięciu pergamin obcinamy pozostawiając brzegi za które możemy podnieść strudel) . Tworzy nam się wałek z nadzieniem w środku. Strudel, razem z pergaminem (pomoże nam ze zdjęciem strudla z blachy) układamy na blasze posmarowanej masłem.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni C, polewając co 10 minut odrobiną roztopionego masła.

 

Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia