Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Młoda marchewka pieczona w miodzie

Młoda marchewka pieczona w miodzie

Składniki: 1 kg młodej marchewki 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki...

Deser z truskawek i melona

Deser z truskawek i melona

Składniki: 300 g truskawek, 1/2 melona miodowego, pęczek mięty, 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 cytryny,

Sernik na zimno z gruszkami

Sernik na zimno z gruszkami

 Składniki: 250g herbatników digestive 100 g masła 2 łyżki żelatyny w proszku 300 ml...

Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-musztardowym

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-muszta…

Składniki: opakowanie jarmużu 200 g, opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g, opakowanie sera pleśniowego...

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Składniki nadzienia: ½ opakowania makaronu conchiglioni, ½ cebuli, czosnek 2 ząbki, ½ papryczki chili, 3...

Składniki ciasto:

  • 250g mąki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 50g cukru pudru,
  • łyżka oliwy,
  • mała łyżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • 50g roztopionego masła (do rozcierania ciasta).

Jabłka do ciasta:

  • 750g jabłek najlepiej kwaśnych,
  • 50g masła,
  • 80g bułki tartej,
  • rodzynki,
  • cynamon,
  • odrobina cukru.

Przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, ocet, sól i oliwę. Zagniatamy i dodajemy wodę. Ciasto powinno być luźniejsze nić ciasto na pierogi. Formujemy luźną kulę i przykrywamy na stolnicy miską.

Jabłka obieramy i drobno szatkujemy (można zetrzeć na tarce do warzyw), mieszamy z rodzynkami i cynamonem, ewentualnie dodajemy cukier.

Gdy ciasto trochę wyrośnie, po około 30 minutach, kładziemy je na natłuszczonym delikatnie pergaminie posypanym mąką na stolnicy, smarujemy roztopionym masłem i rozciągamy ciasto na pergaminie. Następnie po chwili ponownie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, cukrem i cynamonem. Układamy warstwę jabłek, ponownie posypujemy cynamonem i cukrem, całość za pomocą pergaminu zwijamy (po zawinięciu pergamin obcinamy pozostawiając brzegi za które możemy podnieść strudel) . Tworzy nam się wałek z nadzieniem w środku. Strudel, razem z pergaminem (pomoże nam ze zdjęciem strudla z blachy) układamy na blasze posmarowanej masłem.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni C, polewając co 10 minut odrobiną roztopionego masła.

 

Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia