Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Truskawkowe semifredo

Truskawkowe semifredo

Składniki: 1 jajko, 2 żółtka, 100 g cukru, cukier waniliowy, 250 ml śmietanki kremówki 30%,

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Składniki: 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1...

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowym serem

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowy…

Składniki: 300 g makaronu penne, 250 g zielonego groszku, 4 plastry wędzonego boczku, 2...

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jaglanej

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jagla…

Składniki: 150 gram kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki i kolendry 2 pomidory 10 cm...

Składniki ciasto:

  • 250g mąki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 50g cukru pudru,
  • łyżka oliwy,
  • mała łyżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • 50g roztopionego masła (do rozcierania ciasta).

Jabłka do ciasta:

  • 750g jabłek najlepiej kwaśnych,
  • 50g masła,
  • 80g bułki tartej,
  • rodzynki,
  • cynamon,
  • odrobina cukru.

Przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, ocet, sól i oliwę. Zagniatamy i dodajemy wodę. Ciasto powinno być luźniejsze nić ciasto na pierogi. Formujemy luźną kulę i przykrywamy na stolnicy miską.

Jabłka obieramy i drobno szatkujemy (można zetrzeć na tarce do warzyw), mieszamy z rodzynkami i cynamonem, ewentualnie dodajemy cukier.

Gdy ciasto trochę wyrośnie, po około 30 minutach, kładziemy je na natłuszczonym delikatnie pergaminie posypanym mąką na stolnicy, smarujemy roztopionym masłem i rozciągamy ciasto na pergaminie. Następnie po chwili ponownie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, cukrem i cynamonem. Układamy warstwę jabłek, ponownie posypujemy cynamonem i cukrem, całość za pomocą pergaminu zwijamy (po zawinięciu pergamin obcinamy pozostawiając brzegi za które możemy podnieść strudel) . Tworzy nam się wałek z nadzieniem w środku. Strudel, razem z pergaminem (pomoże nam ze zdjęciem strudla z blachy) układamy na blasze posmarowanej masłem.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni C, polewając co 10 minut odrobiną roztopionego masła.

 

Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia