Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Śliwkowe ruloniki z boczku

Śliwkowe ruloniki z boczku

Skład: 100g wędzonki, 8 śliwek suszonych, wydrylowanych, 25 ml brandy lub koniaku, pół łyżeczki...

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Krem paprykowy z curry

Krem paprykowy z curry

Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chilli 1...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Składniki nadzienia: ½ opakowania makaronu conchiglioni, ½ cebuli, czosnek 2 ząbki, ½ papryczki chili, 3...

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Składniki: 1 mały kalafior 30 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 łyżeczki...

Składniki ciasto:

  • 250g mąki,
  • pół szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 50g cukru pudru,
  • łyżka oliwy,
  • mała łyżeczka octu,
  • szczypta soli,
  • 50g roztopionego masła (do rozcierania ciasta).

Jabłka do ciasta:

  • 750g jabłek najlepiej kwaśnych,
  • 50g masła,
  • 80g bułki tartej,
  • rodzynki,
  • cynamon,
  • odrobina cukru.

Przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, ocet, sól i oliwę. Zagniatamy i dodajemy wodę. Ciasto powinno być luźniejsze nić ciasto na pierogi. Formujemy luźną kulę i przykrywamy na stolnicy miską.

Jabłka obieramy i drobno szatkujemy (można zetrzeć na tarce do warzyw), mieszamy z rodzynkami i cynamonem, ewentualnie dodajemy cukier.

Gdy ciasto trochę wyrośnie, po około 30 minutach, kładziemy je na natłuszczonym delikatnie pergaminie posypanym mąką na stolnicy, smarujemy roztopionym masłem i rozciągamy ciasto na pergaminie. Następnie po chwili ponownie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, cukrem i cynamonem. Układamy warstwę jabłek, ponownie posypujemy cynamonem i cukrem, całość za pomocą pergaminu zwijamy (po zawinięciu pergamin obcinamy pozostawiając brzegi za które możemy podnieść strudel) . Tworzy nam się wałek z nadzieniem w środku. Strudel, razem z pergaminem (pomoże nam ze zdjęciem strudla z blachy) układamy na blasze posmarowanej masłem.

Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni C, polewając co 10 minut odrobiną roztopionego masła.

 

Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia