Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Botwinkowa tarta

Botwinkowa tarta

Ciasto: 150g mąki, 75g zimnego masła 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej...

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Kalafior z anchois

Kalafior z anchois

Składniki: 1 kalafior, 80 g filetów anchois, 1 por, 1 cebula, 1 łyżka zielonej natki...

Chłodnik jagodowy z miętą

Chłodnik jagodowy z miętą

Składniki: 0,5 kg jagód 2 garście świeżej mięty 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 150 ml...

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Tradycyjny norweski deser jabłkowy

Składniki: 4 małe lub 2 duże jabłka, herbatniki typu petit beurre, 400 ml...

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 350 ml mleka
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

  • czerwona fasola z puszki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 4 pomidory
  • liście świeżej bazylii
  • 350 g sera ricotta
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Jajka ubić dodać mleko, mąkę oraz olej. Zmiksować, odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki.

Marchewkę i cukinię pokroić cienko w paski. Do marchewki można użyć wykrojnik julienne do warzyw. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew, cukinię, paprykę smażyć na oliwie przez 10 minut na małym ogniu. Dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać przepłukaną odsączoną fasolę oraz posiekaną bazylię.

Do przestudzonych warzyw dodać ser ricotta, żółtko, parmezan i doprawić pieprzem. Naleśniki wypełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, posypać parmezanem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia