Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Guacamole

Guacamole

Składniki: 1 avocado, 1 pomidor, ½ cebuli, ½ papryczki chili, kilka kropel sosu Tabasco,

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko szczypta...

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Ciasto naleśnikowe:

  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 350 ml mleka
  • sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

  • czerwona fasola z puszki
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża marchewka
  • 4 pomidory
  • liście świeżej bazylii
  • 350 g sera ricotta
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Jajka ubić dodać mleko, mąkę oraz olej. Zmiksować, odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki.

Marchewkę i cukinię pokroić cienko w paski. Do marchewki można użyć wykrojnik julienne do warzyw. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew, cukinię, paprykę smażyć na oliwie przez 10 minut na małym ogniu. Dodać pomidory, smażyć jeszcze chwilę. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać przepłukaną odsączoną fasolę oraz posiekaną bazylię.

Do przestudzonych warzyw dodać ser ricotta, żółtko, parmezan i doprawić pieprzem. Naleśniki wypełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, posypać parmezanem. Przykryć folią aluminiową i zapiekać 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia