Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Szpinakowy suflet

Szpinakowy suflet

Składniki: 500 g świeżego szpinaku 30 g masła oraz łyżeczka do natłuszczania...

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Składniki: 5 młodych ziemniaków, 250 g marynowanych śledzi, 1 zielony ogórek, 1/2 szklanki cebulek...

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Składniki: 1 cebula 1/4 bulwy selera 1 por (biała część) 1 łyżka oliwy 1...

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypiorków (tylko białe części)
  • 5 świeżych lub suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego lub pieprzu zielonego z zalewy octowej
  • 75g prażonych orzeszków ziemnych

Marynata:

  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody

Orzechy prażyć na blasze w piekarniku przez 15-20 min w 120 stopniach, aż staną się brązowe.

Składniki marynaty wymieszać w misce. Indyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z marynatą. Odstawić do lodówki na 20 min.

Obrać i pokroić w plasterki czosnek i imbir, posiekać szczypiorek w 1 cm kawałki. Papryczkę chili pokroić wzdłuż na połowę i usuń pestki.

Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce.

Do woka wlać łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzać na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlać 2 łyżki oleju i ponownie podgrzać, dodać chili i ziarna pieprzu i szybko zamieszać, smażyć aż chili zacznie brązowieć, nie może się przypalić.

Szybko dodać mięso indyka wcześniej zamarynowane i smażyć mieszając na dużym ogniu. Do lekko podsmażonego indyka, dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuować smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie usmażone.

Wymieszany sos i dodać do woka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj orzeszki i zamieszaj.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia