Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Duże pieczarki nadziewane papryką

Duże pieczarki nadziewane papryką

Składniki: 4 duże pieczarki 1 cebula 2 ząbki czosnki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona

Orientalna sałatka z ogórków

Orientalna sałatka z ogórków

Składniki: 2 ogórki gruntowe świeży imbir ok. 1 cm 1 łyżka jasnego sosu...

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Składniki: 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1...

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki: 3 cukinie 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 cebula

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogórkiem i sałatą

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogó…

Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 200 ml gorącej wody, 4...

Ratatouille

Ratatouille

Składniki: 1 duży bakłażan, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 cukinie, 800 g pomidorów,

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypiorków (tylko białe części)
  • 5 świeżych lub suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego lub pieprzu zielonego z zalewy octowej
  • 75g prażonych orzeszków ziemnych

Marynata:

  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody

Orzechy prażyć na blasze w piekarniku przez 15-20 min w 120 stopniach, aż staną się brązowe.

Składniki marynaty wymieszać w misce. Indyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z marynatą. Odstawić do lodówki na 20 min.

Obrać i pokroić w plasterki czosnek i imbir, posiekać szczypiorek w 1 cm kawałki. Papryczkę chili pokroić wzdłuż na połowę i usuń pestki.

Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce.

Do woka wlać łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzać na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlać 2 łyżki oleju i ponownie podgrzać, dodać chili i ziarna pieprzu i szybko zamieszać, smażyć aż chili zacznie brązowieć, nie może się przypalić.

Szybko dodać mięso indyka wcześniej zamarynowane i smażyć mieszając na dużym ogniu. Do lekko podsmażonego indyka, dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuować smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie usmażone.

Wymieszany sos i dodać do woka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj orzeszki i zamieszaj.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia