Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marchewkowe ślimaczki

Marchewkowe ślimaczki

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 2 duże marchewki 2 kabanosy 1 cebula sól, pieprz i czerwona...

Tartaletki z kremem pâtissière

Tartaletki z kremem pâtissière

Składniki ciasto: 200 g mąki krupczatki 90 g cukru pudru 120 g zimnego...

Sałatka z pomidorów, awokado i moreli

Sałatka z pomidorów, awokado i moreli

Składniki: 4 malinowe pomidory 4 morele 1 awokado 4 gałązki mięty oliwa extra vergin

Małże z zieloną pietruszką

Małże z zieloną pietruszką

Składniki: 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 1 kg świeżych małży (w muszlach) 1...

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki: 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 cukinia 10 pieczarek 10 pomidorków koktajlowych

Zupa marchwiowo-imbirowa

Zupa marchwiowo-imbirowa

Składniki: 70 dag marchwi, 1 cebula, natka pietruszki korzeń imbiru wielkości orzecha włoskiego, ½ puszki...

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypiorków (tylko białe części)
  • 5 świeżych lub suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego lub pieprzu zielonego z zalewy octowej
  • 75g prażonych orzeszków ziemnych

Marynata:

  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody

Orzechy prażyć na blasze w piekarniku przez 15-20 min w 120 stopniach, aż staną się brązowe.

Składniki marynaty wymieszać w misce. Indyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z marynatą. Odstawić do lodówki na 20 min.

Obrać i pokroić w plasterki czosnek i imbir, posiekać szczypiorek w 1 cm kawałki. Papryczkę chili pokroić wzdłuż na połowę i usuń pestki.

Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce.

Do woka wlać łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzać na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlać 2 łyżki oleju i ponownie podgrzać, dodać chili i ziarna pieprzu i szybko zamieszać, smażyć aż chili zacznie brązowieć, nie może się przypalić.

Szybko dodać mięso indyka wcześniej zamarynowane i smażyć mieszając na dużym ogniu. Do lekko podsmażonego indyka, dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuować smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie usmażone.

Wymieszany sos i dodać do woka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj orzeszki i zamieszaj.

Smacznego!

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia