Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa włoska z młodych warzyw

Zupa włoska z młodych warzyw

Składniki: 300g bobu 1/2 cebuli 3 marchewki 1/2 cukinii 5 liści sałaty lodowej

Pâté

Pâté

Składniki: 500 g gęsich wątróbek, 1 cebula, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, 10 suszonych śliwek, 1...

Maccheroni z pesto bazyliowo-pietruszkowym

Maccheroni z pesto bazyliowo-pietruszkow…

Skład: 500 g makaronu maccheroni, ½ pęczka pietruszki, ½ pęczka bazylii, 10 g tartego...

Shish Kebab

Shish Kebab

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 ząbków czosnku, 2...

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Krem z porów

Krem z porów

Składniki: 3 łyżki masła 2 duże pory 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypiorków (tylko białe części)
  • 5 świeżych lub suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego lub pieprzu zielonego z zalewy octowej
  • 75g prażonych orzeszków ziemnych

Marynata:

  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody

Orzechy prażyć na blasze w piekarniku przez 15-20 min w 120 stopniach, aż staną się brązowe.

Składniki marynaty wymieszać w misce. Indyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z marynatą. Odstawić do lodówki na 20 min.

Obrać i pokroić w plasterki czosnek i imbir, posiekać szczypiorek w 1 cm kawałki. Papryczkę chili pokroić wzdłuż na połowę i usuń pestki.

Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce.

Do woka wlać łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzać na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlać 2 łyżki oleju i ponownie podgrzać, dodać chili i ziarna pieprzu i szybko zamieszać, smażyć aż chili zacznie brązowieć, nie może się przypalić.

Szybko dodać mięso indyka wcześniej zamarynowane i smażyć mieszając na dużym ogniu. Do lekko podsmażonego indyka, dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuować smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie usmażone.

Wymieszany sos i dodać do woka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj orzeszki i zamieszaj.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia