Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Ciasto z ziemniaków

Ciasto z ziemniaków

Składniki: 2 szklanki ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 1 jajko ½ szklanki sera ricotta 3...

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Składniki nadzienia: ½ opakowania makaronu conchiglioni, ½ cebuli, czosnek 2 ząbki, ½ papryczki chili, 3...

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Tureckie Pide

Tureckie Pide

Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 ml letniej wody łyżeczka drobnej soli saszetkę...

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Składniki:

  • 400g polędwiczek z piersi indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • szczypiorków (tylko białe części)
  • 5 świeżych lub suszonych papryczek chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka niezmielonego pieprzu syczuańskiego lub pieprzu zielonego z zalewy octowej
  • 75g prażonych orzeszków ziemnych

Marynata:

  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody

Sos:

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżka bulionu z kurczaka lub wody

Orzechy prażyć na blasze w piekarniku przez 15-20 min w 120 stopniach, aż staną się brązowe.

Składniki marynaty wymieszać w misce. Indyka pokroić w kostkę i przełożyć do miski z marynatą. Odstawić do lodówki na 20 min.

Obrać i pokroić w plasterki czosnek i imbir, posiekać szczypiorek w 1 cm kawałki. Papryczkę chili pokroić wzdłuż na połowę i usuń pestki.

Składniki sosu wymieszać w osobnej miseczce.

Do woka wlać łyżkę oleju, rozprowadź na ściankach i podgrzać na dużym ogniu aż zacznie dymić. Wlać 2 łyżki oleju i ponownie podgrzać, dodać chili i ziarna pieprzu i szybko zamieszać, smażyć aż chili zacznie brązowieć, nie może się przypalić.

Szybko dodać mięso indyka wcześniej zamarynowane i smażyć mieszając na dużym ogniu. Do lekko podsmażonego indyka, dodaj imbir, czosnek i szczypiorek i kontynuować smażenie ciągle mieszając, aż mięso będzie usmażone.

Wymieszany sos i dodać do woka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj orzeszki i zamieszaj.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia