Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor
- 2 białka z jajek
- 1 całe jajko
- 4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka świeżego szczypiorku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- garść rukoli
- sól, pieprz, kurkuma
Cebulę, pomidora i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. Pokroić w kostkę szynkę. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę. Jajo i białka lekko ubić, wymieszać z szynką, pomidorem, papryką i szczypiorkiem oraz ostudzoną cebulą. Całość doprawić solą, pieprzem, kurkumą. Masę wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż spód się lekko przypiecze. Usmażony omlet przełożyć na talerz i posypać rukolą.
Smacznego!