Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Glazurowana młoda marchewka

Glazurowana młoda marchewka

Składniki: 700 g młodych marchewek, 1 szklanka bulionu warzywnego, 50 ml białego wina, 1...

Roladki z bakłażanów

Roladki z bakłażanów

Składniki: 2 bakłażany, 20 dag serka typu philadelfia, kilka plastrów szynki parmeńskiej 1 ząbek...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 kg wydrylowanej i obranej dyni, 1 puszka mleka kokosowego, ½ szklanki...

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-musztardowym

Sałatka z jarmużu w sosie miodowo-muszta…

Składniki: opakowanie jarmużu 200 g, opakowanie pomidorów koktajlowych 250 g, opakowanie sera pleśniowego...

Węgierskie leczo

Węgierskie leczo

Składniki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy mocno...

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli,
  • grubo mielony pieprz
  • odrobina soli morskiej
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • 4 grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce ( szparag chwytamy w połowie oraz za zdrewniałą końcówkę, wyginamy – powinien pęknąć w miejscu połączenia zdrewniałej części i miękkiej jadalnej). Zielonych szparagów (w odróżnieniu od szparagów białych) nie trzeba obierać. W garnku do szparagów zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru. Wkładamy szparagi tak ażeby główki wystawały ponad wodą i gotujemy 5 minut.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, siekamy ząbek czosnku i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Kładziemy na rozgrzana oliwę z czosnkiem przygotowane pieczywo i chwilę podgrzewamy do zarumienienia.

Ugotowane szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na przygotowanym pieczywie. Przygotowujemy jajka w koszulce. Do 1 litra wody wlać 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Łyżką robimy w wodzie wir, jajko wbijamy do małej miseczki i ostrożnie wlewamy do wody. Gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na szparagach. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia