Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Składniki: 2 pęczki białych szparagów 1 szklanka bulionu 1/2 szklanki śmietany 18% do...

Gruszka w czerwonym winie

Gruszka w czerwonym winie

Składniki: 3-4 gruszek 150 g cukru 0,75 l czerwonego wina (najlepiej Beaujolais Novueau) 2...

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Letnia sałatka

Letnia sałatka

Składniki: opakowanie dowolnych kiełków świeży ogórek 10 dag pomidorków koktajlowych cykoria pęczek...

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko szczypta...

Pankejki z sosem waniliowym i owocami leśnymi

Pankejki z sosem waniliowym i owocami le…

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2...

Składniki:

  • 4 jajka
  • 8 zielonych szparagów
  • łyżka octu
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli,
  • grubo mielony pieprz
  • odrobina soli morskiej
  • oliwa
  • ząbek czosnku
  • 4 grzanki

Szparagi myjemy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce ( szparag chwytamy w połowie oraz za zdrewniałą końcówkę, wyginamy – powinien pęknąć w miejscu połączenia zdrewniałej części i miękkiej jadalnej). Zielonych szparagów (w odróżnieniu od szparagów białych) nie trzeba obierać. W garnku do szparagów zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru. Wkładamy szparagi tak ażeby główki wystawały ponad wodą i gotujemy 5 minut.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, siekamy ząbek czosnku i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej oliwie. Kładziemy na rozgrzana oliwę z czosnkiem przygotowane pieczywo i chwilę podgrzewamy do zarumienienia.

Ugotowane szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na przygotowanym pieczywie. Przygotowujemy jajka w koszulce. Do 1 litra wody wlać 2 łyżki octu, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień. Łyżką robimy w wodzie wir, jajko wbijamy do małej miseczki i ostrożnie wlewamy do wody. Gotujemy 3 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na szparagach. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia