Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Składniki: 200 g cebuli czerwonej lub białej, 150 ml czerwonego wina, 50 g...

Maccheroni z pesto bazyliowo-pietruszkowym

Maccheroni z pesto bazyliowo-pietruszkow…

Skład: 500 g makaronu maccheroni, ½ pęczka pietruszki, ½ pęczka bazylii, 10 g tartego...

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Deser z truskawek i melona

Deser z truskawek i melona

Składniki: 300 g truskawek, 1/2 melona miodowego, pęczek mięty, 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 cytryny,

Pstrąg łososiowy z sosem z czarnej porzeczki

Pstrąg łososiowy z sosem z czarnej porze…

Składniki: 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g 1/2 cytryny sól...

Zupa krem z młodych ziemniaków i szparagów

Zupa krem z młodych ziemniaków i szparag…

Składniki: 500 g ziemniaków 8 zielonych szparagów 250 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1litr...

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 10 łyżka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g szpinaku,
  • ser żółty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować. Następnie dokładnie rozgnieść praską na lub widelcem na puree. W szklance ciepłego mleka rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, sól, olej, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (z podanej ilości otrzymamy 4 porcje) i uformować okrągłe placuszki.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić langosza. Po zarumienieniu jednej strony przewrócić na drugą i nadal smażyć. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotować nadzienie. Szpinak usmażyć na patelni z czosnkiem, pieprzem i solą. Nałożyć na usmażony langosz, posypać starkowanym serem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia