Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Zabajone z owocami lata

Zabajone z owocami lata

Składniki: 4 żółtka, 4 łyżki drobnego cukru, 50 ml rumu, garść świeżych owoców...

Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Białe szparagi w sosie holenderskim

Białe szparagi w sosie holenderskim

Składniki: pęczek białych szparagów łyżeczka soli morskiej łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 10 łyżka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g szpinaku,
  • ser żółty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować. Następnie dokładnie rozgnieść praską na lub widelcem na puree. W szklance ciepłego mleka rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, sól, olej, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (z podanej ilości otrzymamy 4 porcje) i uformować okrągłe placuszki.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić langosza. Po zarumienieniu jednej strony przewrócić na drugą i nadal smażyć. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotować nadzienie. Szpinak usmażyć na patelni z czosnkiem, pieprzem i solą. Nałożyć na usmażony langosz, posypać starkowanym serem.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia