Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jaglanej

Sałatka ze świeżych warzyw i kaszy jagla…

Składniki: 150 gram kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki i kolendry 2 pomidory 10 cm...

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki: 500g mąki 2 jajka 750g białej kapusty (około ½ średniej główki) 100g suszonych...

Orientalna sałatka z ogórków

Orientalna sałatka z ogórków

Składniki: 2 ogórki gruntowe świeży imbir ok. 1 cm 1 łyżka jasnego sosu...

Makaron z kurkami i pomidorami

Makaron z kurkami i pomidorami

Składniki: 200g makaronu wstęgi 4 pomidory malinowe 200g kurek 2 ząbki czosnku 1 cebula

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 10 łyżka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g szpinaku,
  • ser żółty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować. Następnie dokładnie rozgnieść praską na lub widelcem na puree. W szklance ciepłego mleka rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, sól, olej, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (z podanej ilości otrzymamy 4 porcje) i uformować okrągłe placuszki.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić langosza. Po zarumienieniu jednej strony przewrócić na drugą i nadal smażyć. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotować nadzienie. Szpinak usmażyć na patelni z czosnkiem, pieprzem i solą. Nałożyć na usmażony langosz, posypać starkowanym serem.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia