Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Papryki nadziewane mięsem i fetą

Papryki nadziewane mięsem i fetą

Składniki: 5-6 papryk 2 posiekane ząbki czosnku 1 cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego...

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielonych szparagach

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielon…

Składniki: 4 jajka 8 zielonych szparagów łyżka octu łyżeczka cukru łyżeczka soli,

Curry z korbola

Curry z korbola

Skład: 600 – 700 g obranej i oczyszczonej dyni, 2 cebule (posiekać...

Lasagne  ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki: 250 g świeżego szpinaku 170 g płatków lasagne sól i czarny pieprzu 50...

Jajka marynowane w buraczkach

Jajka marynowane w buraczkach

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Marynata: 2 szklanki wody 60 ml octu 2 duże...

Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 10 łyżka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g szpinaku,
  • ser żółty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować. Następnie dokładnie rozgnieść praską na lub widelcem na puree. W szklance ciepłego mleka rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, sól, olej, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (z podanej ilości otrzymamy 4 porcje) i uformować okrągłe placuszki.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić langosza. Po zarumienieniu jednej strony przewrócić na drugą i nadal smażyć. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotować nadzienie. Szpinak usmażyć na patelni z czosnkiem, pieprzem i solą. Nałożyć na usmażony langosz, posypać starkowanym serem.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia