Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Krem z porów

Krem z porów

Składniki: 3 łyżki masła 2 duże pory 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogórkiem i sałatą

Wegetariańska tortilla z pomidorami, ogó…

Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, 200 ml gorącej wody, 4...

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Bakłażany z mięsem i pomidorami

Skład: 2 bakłażany, 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, 1 papryczka chili, 3...

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 200 g ziemniaków,
  • 10 łyżka cukru,
  • 30 g drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • olej do smażenia,
  • 150 g szpinaku,
  • ser żółty,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Ziemniaki ugotować. Następnie dokładnie rozgnieść praską na lub widelcem na puree. W szklance ciepłego mleka rozpuścić cukier i drożdże. Odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąkę, dodać ziemniaki, sól, olej, zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu ciasto odstawić do miski, przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrastania aż do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (z podanej ilości otrzymamy 4 porcje) i uformować okrągłe placuszki.

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Na gorący olej wrzucić langosza. Po zarumienieniu jednej strony przewrócić na drugą i nadal smażyć. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przygotować nadzienie. Szpinak usmażyć na patelni z czosnkiem, pieprzem i solą. Nałożyć na usmażony langosz, posypać starkowanym serem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia