Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy

 Składniki: 400 g brzoskwiń 100 g cukru 100 ml wody sok z 1 cytryny

Białe szparagi w sosie holenderskim

Białe szparagi w sosie holenderskim

Składniki: pęczek białych szparagów łyżeczka soli morskiej łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Skład: 1 kg śliwek węgierek, 150 g cukru, 200 ml octu, kilka goździków, laska cynamonu,

Węgierskie leczo

Węgierskie leczo

Składniki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy mocno...

Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Składniki:

  • 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g
  • 1/2 cytryny
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sos:

  • 200 g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chłodnego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka żelatyny

Płaty oczyścić pęsetą z ości, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić obficie cytryną. Przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Ułożyć płaty na blachę, skórą do dołu, na wierzch ryby położyć płatek masła.

Piec około 30 minut, aż ryba z wierzchu przyrumieni się.

Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Przygotowanie sosu:

Do małego garnka włożyć umyte czarne porzeczki, wlać sok z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

Zagotować i odparować odrobinę wody.

Łyżkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dodać do sosu. Na koniec zagęścić łyżką chodnego masła.

Polewać płat ryby lub dodać jako sos do maczania.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia