Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Tartaletki z kremem pâtissière

Tartaletki z kremem pâtissière

Składniki ciasto: 200 g mąki krupczatki 90 g cukru pudru 120 g zimnego...

Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Strudel jabłkowy

Strudel jabłkowy

Składniki ciasto: 250g mąki, pół szklanki wody, 1 jajko, 50g cukru pudru, łyżka oliwy,

Sałatka z kalafiora

Sałatka z kalafiora

Składniki: 1 mały kalafior 30 g rodzynek 20 g płatków migdałowych 2 łyżeczki...

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Jajka na zielono

Jajka na zielono

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, miękkie awokado, garść młodych liści szpinaku, łyżka śmietany...

Składniki:

  • 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g
  • 1/2 cytryny
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sos:

  • 200 g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chłodnego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka żelatyny

Płaty oczyścić pęsetą z ości, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić obficie cytryną. Przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Ułożyć płaty na blachę, skórą do dołu, na wierzch ryby położyć płatek masła.

Piec około 30 minut, aż ryba z wierzchu przyrumieni się.

Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Przygotowanie sosu:

Do małego garnka włożyć umyte czarne porzeczki, wlać sok z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

Zagotować i odparować odrobinę wody.

Łyżkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dodać do sosu. Na koniec zagęścić łyżką chodnego masła.

Polewać płat ryby lub dodać jako sos do maczania.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia