Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Węgierskie leczo

Węgierskie leczo

Składniki: 3 papryki (każda w innym kolorze) 4 pomidory 2 cebule 2 kiełbasy mocno...

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Krem brokułowy z serem gorgonzola

Składniki: 1 brokuł (większy) 2 ziemniaki 1 mały por 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła

Zapiekane naleśniki z warzywami

Zapiekane naleśniki z warzywami

Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 200 g mąki 350 ml mleka sól 2 łyżki oleju rzepakowego

Buraczki faszerowane

Buraczki faszerowane

Skład: 5 średnich buraków, 20 dag białego sera, 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 2...

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełbasą

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełba…

Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (najlepiej cienkiej), 3 duże cebule, 2 jabłka, listek laurowy...

Składniki:

  • 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g
  • 1/2 cytryny
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sos:

  • 200 g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chłodnego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka żelatyny

Płaty oczyścić pęsetą z ości, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić obficie cytryną. Przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Ułożyć płaty na blachę, skórą do dołu, na wierzch ryby położyć płatek masła.

Piec około 30 minut, aż ryba z wierzchu przyrumieni się.

Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Przygotowanie sosu:

Do małego garnka włożyć umyte czarne porzeczki, wlać sok z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

Zagotować i odparować odrobinę wody.

Łyżkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dodać do sosu. Na koniec zagęścić łyżką chodnego masła.

Polewać płat ryby lub dodać jako sos do maczania.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia