Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Składniki: 500 g truskawek 200 g twarogu śmietankowego 100 g cukru 50 ml śmietany...

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazylią

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazy…

Składniki: 500 g truskawek 200 g szpinaku garść liści bazylii, ocet balsamiczny grubo mielony pieprz

Ziemniaki mirepoix

Ziemniaki mirepoix

Składniki: 250 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 ml...

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, 3 żółtka 2 łyżki musztardy kremskiej 2 łyżki masła 4...

Składniki:

  • 4 płaty pstrąga łososiowego ze skórą– każdy około 120g
  • 1/2 cytryny
  • sól morska
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • natka pietruszki

Sos:

  • 200 g czarnych porzeczek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka chłodnego masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka żelatyny

Płaty oczyścić pęsetą z ości, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić obficie cytryną. Przyprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temp. 170 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Ułożyć płaty na blachę, skórą do dołu, na wierzch ryby położyć płatek masła.

Piec około 30 minut, aż ryba z wierzchu przyrumieni się.

Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Przygotowanie sosu:

Do małego garnka włożyć umyte czarne porzeczki, wlać sok z cytryny. Dodać cukier, szczyptę soli i szczyptę pieprzu.

Zagotować i odparować odrobinę wody.

Łyżkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody. Dodać do sosu. Na koniec zagęścić łyżką chodnego masła.

Polewać płat ryby lub dodać jako sos do maczania.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia