Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Torcik limonkowo-malinowy

Torcik limonkowo-malinowy

Beza: 5 białek 250g cukru pudru szczypta soli

Jajka marynowane w buraczkach

Jajka marynowane w buraczkach

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Marynata: 2 szklanki wody 60 ml octu 2 duże...

Orientalna zupa warzywna

Orientalna zupa warzywna

Składniki: 1 marchewka 1 por 1/4 bulwy selera 10 suszonych grzybów Mung 1,5 l bulionu...

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Gnocchi bazyliowo-parmezanowe

Składniki ciasto: 700 g ugotowanych ziemniaków, 350 g mąki pszennej, 2 łyżki posiekanych...

Jajka na zielono

Jajka na zielono

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, miękkie awokado, garść młodych liści szpinaku, łyżka śmietany...

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu sok z 1/2 cytryny 1 ząbek...

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego
  • sól
  • pieprz
  • rukola

Sos:

  • 15 śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z jabłek
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Piersi kaczki umyć, obsypać solą i pieprzem, włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi włożyć do naczynia żaroodpornego zalać olejem lub płynnym tłuszczem gęsim ponad górną powierzchnię. Włożyć do nagrzanego do 100 st. Celsjusza piekarnika i gotować przez 4 godziny. Po skonfitowaniu wyjąć i pokroić w plastry.

Przygotowanie sosu – śliwki umyć, usunąć pestki. Śliwki przełożyć do garnka i dodać wodę, cukier, ocet, zmiażdżony czosnek, posiekaną papryczkę oraz pokrojony imbir. Całość dusić aż śliwki rozgotują się. Tak przygotowany sos rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sito. Doprawić cukrem lub solą, w zależności od upodobań.

Plastry konfitowanej kaczki polać delikatnie przygotowanym sosem, przystroić rukolą

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia