Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Indyk GONG BAO

Indyk GONG BAO

Składniki: 400g polędwiczek z piersi indyka 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego...

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Muffiny z warzywami i szynką parmeńską

Składniki: 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1...

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Sałatka z brokułem i komosą

Sałatka z brokułem i komosą

Składniki: 100g komosy ryżowej 1 brokuł 3 garście świeżych liści szpinaku 50g sera pleśniowego 4...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Shish Kebab

Shish Kebab

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 ząbków czosnku, 2...

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego
  • sól
  • pieprz
  • rukola

Sos:

  • 15 śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z jabłek
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Piersi kaczki umyć, obsypać solą i pieprzem, włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi włożyć do naczynia żaroodpornego zalać olejem lub płynnym tłuszczem gęsim ponad górną powierzchnię. Włożyć do nagrzanego do 100 st. Celsjusza piekarnika i gotować przez 4 godziny. Po skonfitowaniu wyjąć i pokroić w plastry.

Przygotowanie sosu – śliwki umyć, usunąć pestki. Śliwki przełożyć do garnka i dodać wodę, cukier, ocet, zmiażdżony czosnek, posiekaną papryczkę oraz pokrojony imbir. Całość dusić aż śliwki rozgotują się. Tak przygotowany sos rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sito. Doprawić cukrem lub solą, w zależności od upodobań.

Plastry konfitowanej kaczki polać delikatnie przygotowanym sosem, przystroić rukolą

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia