Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka z rabarbarem

Sałatka z rabarbarem

Składniki: 2 garście szpinaku 3 zielone szparagi 3 łodygi rabarbaru 10 orzechów włoskich 1 kulka...

Botwinkowa tarta

Botwinkowa tarta

Ciasto: 150g mąki, 75g zimnego masła 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej...

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki: 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 cukinia 10 pieczarek 10 pomidorków koktajlowych

Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Wielkanocne warzywne babeczki

Wielkanocne warzywne babeczki

Składniki: 8 jajek przepiórczych, mała puszka kukurydzy, mała puszka groszku, 1 marchewka, natka pietruszki,

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub tłuszczu gęsiego
  • sól
  • pieprz
  • rukola

Sos:

  • 15 śliwek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z jabłek
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku

Piersi kaczki umyć, obsypać solą i pieprzem, włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki opłukać wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Piersi włożyć do naczynia żaroodpornego zalać olejem lub płynnym tłuszczem gęsim ponad górną powierzchnię. Włożyć do nagrzanego do 100 st. Celsjusza piekarnika i gotować przez 4 godziny. Po skonfitowaniu wyjąć i pokroić w plastry.

Przygotowanie sosu – śliwki umyć, usunąć pestki. Śliwki przełożyć do garnka i dodać wodę, cukier, ocet, zmiażdżony czosnek, posiekaną papryczkę oraz pokrojony imbir. Całość dusić aż śliwki rozgotują się. Tak przygotowany sos rozdrobnić blenderem i przetrzeć przez sito. Doprawić cukrem lub solą, w zależności od upodobań.

Plastry konfitowanej kaczki polać delikatnie przygotowanym sosem, przystroić rukolą

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia