Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Carpaccio z rzodkiewki i dipem z anchois

Dip z anchois: 200 g jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 50 g anchois 3...

Żeberka z gruszkami

Żeberka z gruszkami

Składniki: 1 kg żeberek, 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej), oliwa, sól, pieprz,

Ratatouille

Ratatouille

Składniki: 1 duży bakłażan, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 cukinie, 800 g pomidorów,

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

  Składniki ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki wody.

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej, 50 dag ziemniaków, 30 dag mięsa wołowego (polędwica) 1...

Składniki:

  • 200g makaronu wstęgi
  • 4 pomidory malinowe
  • 200g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, usnąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.

Kurki umyć, osuszyć. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę do czosnku. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy zeszklić czosnek z cebulą. Dodać pokrojone pomidory i chwilę dusić. Na drugiej patelni podsmażyć na maśle kurki. Do pomidorów dodać posiekaną natkę i podsmażone kurki. Całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć makaron i polać sosem kurkowo-pomidorowym.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia