Składniki:
- 800g żeberek wieprzowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebulę
- 1 piwo karmelowe
Marynata:
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- sól i pieprz
Żeberka oczyść, podziel na porcje i obtocz w marynacie. Tak przygotowane mięso zanurz w piwie i wstaw do lodówki na 24h.
Następnie nagrzej piekarnik do 150°C. W międzyczasie ustaw garnek z żeberkami zanurzonymi w piwie na kuchence.
Dodaj obraną i przepołowioną cebulę oraz czosnek i zagotuj. Mięso oraz sos przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 2h.
Kiedy żeberka będą już gotowe, oddziel mięso od kości i przełóż do miski. Odlej ok. pół szklanki sosu pozostałego po pieczeniu i zredukuj go o połowę na małym ogniu.
Dolej sos do mięsa i przemieszaj. Gotowe mięso podawaj w bułce, z czerwoną kapustą, ogórkiem konserwowym i sosem barbecue.
Smacznego!