Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Składniki: 1 jogurt naturalny 150 g (umyty kubeczek po jogurcie użyć...

Konfitura morelowa z cydrem

Konfitura morelowa z cydrem

 Składniki: 0,5 kg moreli 25 g cukru żelującego sok z 1/2 cytryny 100 ml...

Guacamole

Guacamole

Składniki: 1 avocado, 1 pomidor, ½ cebuli, ½ papryczki chili, kilka kropel sosu Tabasco,

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Składniki: 100 g ryżu sushi, 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie), marynowana...

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazylią

Carpaccio z truskawek na szpinaku z bazy…

Składniki: 500 g truskawek 200 g szpinaku garść liści bazylii, ocet balsamiczny grubo mielony pieprz

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowym serem

Makaron z zielonym groszkiem i pleśniowy…

Składniki: 300 g makaronu penne, 250 g zielonego groszku, 4 plastry wędzonego boczku, 2...

Składniki:

  • 1 kg żeberek,
  • 1 słoik gruszek w zalewie słodko-kwaśnej (przepis poniżej),
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • keczup,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml wody,
  • 100 ml octu,
  • 100 g cukru,
  • 6 goździków.

Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posmarować keczupem, włożyć na 1 godzinę do lodówki. W garnku rozgrzać mocno 3 łyżki oliwy i obsmażyć mocno żeberka ze wszystkich stron. Gruszki odcedzić z zalewy, zalewę wlać do mięsa (jeżeli nie posiadamy słoika gruszek w zalewie słodko-kwaśnej, możemy wykonać go samodzielnie, w krótkim czasie. Zagotowujemy 250 ml wody, 100 ml octu i 100 g cukru z dodatkiem goździków. Następnie gorącą zalewę wlewamy do litrowego słoika wypełnionego obranymi, pokrojonymi w ćwiartki gruszkami. Zakręcamy, odczekujemy 1 godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu, gruszki możemy użyć do przepisu. Oczywiście lepsze będą gruszki które przechowaliśmy kilka dni w zalewie).

Na mięso w zalewie tarkujemy odrobinę gruszek, następnie dusimy pod przykryciem 90 minut. Pod koniec duszenia (20 minut przed końcem) dodajemy pozostałe gruszki. Pozostały sos zagęścić rozprowadzoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Smacznego!

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia