Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i wędzoną papryką

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i …

 Gołąbki: 500g mięsa mielonego z szynki, 100g ryżu, 1/2 główki kapusty, 60g bułki tartej, 1...

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Deser z truskawek i melona

Deser z truskawek i melona

Składniki: 300 g truskawek, 1/2 melona miodowego, pęczek mięty, 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 cytryny,

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Składniki: 300 g suchych nasion ciecierzycy 20 g cebuli 2 ząbki czosnku 4...

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, 3 żółtka 2 łyżki musztardy kremskiej 2 łyżki masła 4...

Białe szparagi w sosie holenderskim

Białe szparagi w sosie holenderskim

Składniki: pęczek białych szparagów łyżeczka soli morskiej łyżeczka cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka

Składniki:

  • 8 małych cykorii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 g startego ementalera
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 16 plastrów surowego wędzonego boczku wędzonego
  • 75 g startego cheddara

Cykorie oczyścić, umyć, przekroić wzdłuż na pół i wykroić głąby. Gotować około 5 minut w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Wyjąć i dokładnie osączyć. Masło roztopić. Podsmażyć mąkę. Wlać mleko i wymieszać. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Do sosu wsypać ementaler, połowę cheddara i szczypiorek. Doprawić i wymieszać – nie gotować. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Cykorie owinąć boczkiem i włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem serowym i posypać resztą startego sera cheddara. Zapiekać około 10 minut.

Smacznego!

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia