Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Serowy deser z truskawkami

Serowy deser z truskawkami

Masa serowa: serek mascarpone 250g jogurt grecki 400 ml 2 żółtka 2 łyżki cukru...

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Składniki: 200 g makaronu pełnoziarnistego 1 cukinia ząbek czosnku 1 pęczek białych szparagów (ok...

Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami

Składniki: 200 g truskawek 3 tabliczki gorzkiej czekolady 3 x 100 g 200...

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowym

Klopsy wołowo-warzywne w sosie orzechowy…

Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny, 2 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 1 papryka,

Składniki:

  • 20 dag ryż risitto
  • 40 dag kurek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ½ cebuli pokrojonej w pióra
  • 1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • starty parmezan
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonej w paki bazylii

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ryż i podprażyć lekko. Kurki pokroić i dodać do ryżu lekko podsmażyć. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu do czasu aż się wchłonie. Dodać pokrojone pomidory i zalać wszystko wywarem, w ilości aż zakryje powierzchnie ryżu. Ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu. Dolewać małe ilości wywaru aż ziarenka ryżu miękkie z zewnątrz z wyczuwalna twardością środka.

Zdjąć z ognia i dodać małe kawałeczki masła i tarty parmezan. Doprawić i przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia