Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami

Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko szczypta...

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Składniki: 2 garście rukoli 1 melon miodowy 10 dag zielonych winogron 1 krążek sera...

Jajka marynowane w buraczkach

Jajka marynowane w buraczkach

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo Marynata: 2 szklanki wody 60 ml octu 2 duże...

Zupa z sałaty

Zupa z sałaty

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa, kość ze schabu, pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 główka sałaty masłowej,

Składniki:

  • 20 dag ryż risitto
  • 40 dag kurek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • ½ cebuli pokrojonej w pióra
  • 1 duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • 7 suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę
  • starty parmezan
  • wywar warzywny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ kostki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonej w paki bazylii

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ryż i podprażyć lekko. Kurki pokroić i dodać do ryżu lekko podsmażyć. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu do czasu aż się wchłonie. Dodać pokrojone pomidory i zalać wszystko wywarem, w ilości aż zakryje powierzchnie ryżu. Ciągle mieszając gotować na wolnym ogniu. Dolewać małe ilości wywaru aż ziarenka ryżu miękkie z zewnątrz z wyczuwalna twardością środka.

Zdjąć z ognia i dodać małe kawałeczki masła i tarty parmezan. Doprawić i przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia