Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Lekki deser malinowy

Lekki deser malinowy

Składniki: 400 g malin jogurt naturalny 400g 1 paczka płatków granola cukier brązowy

Buraczki faszerowane

Buraczki faszerowane

Skład: 5 średnich buraków, 20 dag białego sera, 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 2...

Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

  Składniki ciasto: 200 g mąki, 100 g masła, 1/2 łyżeczki soli, 4 łyżki wody.

Krem z porów

Krem z porów

Składniki: 3 łyżki masła 2 duże pory 1 cebula 3 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego

Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

Składniki: 500 g truskawek 200 g twarogu śmietankowego 100 g cukru 50 ml śmietany...

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo 100g szpinaku 100g tartego sera (może być...

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 100g szpinaku
  • 100g tartego sera (może być mozzarella)
  • 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich
  • 500g pomidorów,
  • 125ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz.

Jajka gotujemy, obieramy i kroimy na połówki. Szpinak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Żółtka jaj ucieramy z ugotowanym szpinakiem, doprawiamy gałką muszkatołową, posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy mielone orzechy. Mieszamy i napełniamy białka. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy, kroimy na kawałki i dusimy na oliwie. Dodajemy posiekany, utarty z solą ząbek czosnku sól, pieprz i posiekaną bazylię. Po rozgotowaniu do miękkości, przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Nakładamy do niego sos pomidorowy, w nim układamy jajka, a następnie posypujemy całość tartym serem. Zapiekamy 25 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia