Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Deser z truskawek i melona

Deser z truskawek i melona

Składniki: 300 g truskawek, 1/2 melona miodowego, pęczek mięty, 2 łyżki cukru brązowego, 1/2 cytryny,

Orientalne gołąbki

Orientalne gołąbki

Składniki: 1 kapusta włoska, 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 250 g...

Szpinakowy suflet

Szpinakowy suflet

Składniki: 500 g świeżego szpinaku 30 g masła oraz łyżeczka do natłuszczania...

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Składniki: 300 g suchych nasion ciecierzycy 20 g cebuli 2 ząbki czosnku 4...

Zupa pomidorowa z jabłkami

Zupa pomidorowa z jabłkami

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 30 dag wołowiny z kością, 4 pomidory, 1...

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Składniki:

  • 1 paczka mrożonego ciasta francuskiego
  • łyżka oliwy
  • 200g czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 mała papryczka chili
  • czerwone pesto (około łyżeczki na każdą tartaletkę).
  • 30g pestek słonecznika.

Pesto

  • garść bazylii
  • 3 suszone pomidory
  • 3 łyżki parmezanu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść orzechów włoskich lub nerkowców
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

Piekarnik rozgrzać do 220 C. Ciasto rozwałkować i wykroić kółka o średnicy ok. 12 cm. Na każdym uformować brzeg ok.1 cm wysokości. Ułożyć kółka na papierze do pieczenia. Oliwę rozgrzać na patelni. Smażyć cebule aż zmięknie (ok. 10 min), od czasu do czasu mieszając. Dodać chili i smażyć razem 1 minutę. Przyprawić. Na kółkach z ciasta francuskiego rozprowadzić przygotowane pesto (wszystkie wymienione składniki zmiksować blenderem lub utrzeć w moździerzu). Nałożyć przysmażoną cebulę z chili i posypać delikatnie przyprażonymi pestkami słonecznika. Piec 15-20 minut do zarumienienia ciasta.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia