Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Pieczone warzywa z serem kozim

Pieczone warzywa z serem kozim

Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 fenkuł,

Deser gruszkowy z jogurtem

Deser gruszkowy z jogurtem

Składniki: 4 gruszki 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 1 mały jogurt...

Kalafior z anchois

Kalafior z anchois

Składniki: 1 kalafior, 80 g filetów anchois, 1 por, 1 cebula, 1 łyżka zielonej natki...

Wielkanocne gniazdka

Wielkanocne gniazdka

Składniki: 4 duże cebule 100g wędzonego boczku 150g boczniaków 3 łyżki oleju sól i pieprz, szczypta...

Selerowy krem

Selerowy krem

Składniki: 1 seler, oliwa, 1 litr wody ser pleśniowy, kostka rosołowa,

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo

Marynata:

  • 2 szklanki wody
  • 60 ml octu
  • 2 duże buraki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Farsz:

  • żółtka z marynowanych jajek
  • 10 dkg wędzonego łososia
  • 6 małych korniszonów
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Jajka ugotować i obrać ze skorupek. Umyte buraki pokroić w grube plastry, wrzucić do wody, dodać ocet i pozostałe składniki marynaty. Gotować przez 10 min. Gotową marynatę ostudzić i przecedzić przez sitko. Do przecedzonej marynaty włożyć obrane jajka i pozostawić na około 12 godzin. Marynować najlepiej w słoiku, aby jajka były całe.

Po min. 12 godzinach wyjąć jaja z marynaty. Przekroić na pół i wyjąć żółtka. Żółtka widelcem rozdrobnić w misce, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojonego w kostkę łososia, korniszony, szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i delikatnie wymieszać.

Gotowy farsz włożyć w miejsce wyjętego żółtka.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia