Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Grzanki z jajkami w koszulkach na zielonych szparagach

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielon…

Składniki: 4 jajka 8 zielonych szparagów łyżka octu łyżeczka cukru łyżeczka soli,

Sernik na zimno z gruszkami

Sernik na zimno z gruszkami

 Składniki: 250g herbatników digestive 100 g masła 2 łyżki żelatyny w proszku 300 ml...

Tureckie Pide

Tureckie Pide

Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 ml letniej wody łyżeczka drobnej soli saszetkę...

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Sałatka z młodych ziemniaków i śledzia

Składniki: 5 młodych ziemniaków, 250 g marynowanych śledzi, 1 zielony ogórek, 1/2 szklanki cebulek...

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Zapiekane jabłka w sosie waniliowym

Składniki: 4 duże jabłka szklanka mleka 2 łyżki cukru żółtko łyżka mąki ziemniaczanej

Roladki z czereśniowym sosem

Roladki z czereśniowym sosem

Składniki: 1 polędwiczka 1/2 kg czereśni 1 łyżka cukru 1 łyżka octu balsamicznego szczypta cynamonu

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 120 g zwykłej zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 jajka
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 5 fileciki anchois
  • 15 czarnych oliwek
  • 15 kaparów

Sos:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki listków świeżego oregano

Sos – Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, sok z cytryny i musztardę. Mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Dodać pokrojone oregano, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki.

Sałatka – fasolkę oczyścić i gotować około 4 minut. Cebulę pokroić w pióra, jajka ugotować na półtwardo pokroić w plastry. Fileciki anchois kroić w drobną kostkę. Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty, następnie zieloną fasolkę pokrojoną na pół, pokrojoną cebulę, jajka i całość posypujemy filecikami. Czarne oliwki pokroić na pół, sałatkę posypać oliwkami i kaparami. Na koniec poukładać kawałki tuńczyka. Całość polać sosem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia