Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Tartaletki z rabarbarem

Tartaletki z rabarbarem

Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1/2...

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Składniki: paczka ciasta francuskiego pęczek białych szparagów (8 szt.) opakowanie szynki szwarcwaldzkiej...

Kołacze ze śliwkami

Kołacze ze śliwkami

Skład ciasto: 2 dag drożdży, 5 łyżek cukru, 30 dag mąki, 110 ml ciepłego...

Carpaccio z buraka

Carpaccio z buraka

Skład: 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg), pęczek natki pietruszki, czosnek, cytryna, olej lniany,

Jajka na zielono

Jajka na zielono

Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo, miękkie awokado, garść młodych liści szpinaku, łyżka śmietany...

Konfitura z cebuli

Konfitura z cebuli

Składniki: 200 g cebuli czerwonej lub białej, 150 ml czerwonego wina, 50 g...

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 120 g zwykłej zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 jajka
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 5 fileciki anchois
  • 15 czarnych oliwek
  • 15 kaparów

Sos:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki listków świeżego oregano

Sos – Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, sok z cytryny i musztardę. Mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Dodać pokrojone oregano, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki.

Sałatka – fasolkę oczyścić i gotować około 4 minut. Cebulę pokroić w pióra, jajka ugotować na półtwardo pokroić w plastry. Fileciki anchois kroić w drobną kostkę. Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty, następnie zieloną fasolkę pokrojoną na pół, pokrojoną cebulę, jajka i całość posypujemy filecikami. Czarne oliwki pokroić na pół, sałatkę posypać oliwkami i kaparami. Na koniec poukładać kawałki tuńczyka. Całość polać sosem.

Smacznego!

 
Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia