Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Szpinakowy suflet

Szpinakowy suflet

Składniki: 500 g świeżego szpinaku 30 g masła oraz łyżeczka do natłuszczania...

Wielkanocne warzywne babeczki

Wielkanocne warzywne babeczki

Składniki: 8 jajek przepiórczych, mała puszka kukurydzy, mała puszka groszku, 1 marchewka, natka pietruszki,

Sałatka z ziemniaków

Sałatka z ziemniaków

Składniki: 5 średnich ziemniaków 3 łyżki kaparów w zalewie 15 małych cebulek marynowanych 2...

Kotleciki z ciecierzycy

Kotleciki z ciecierzycy

Składniki: 300 g suchych nasion ciecierzycy 20 g cebuli 2 ząbki czosnku 4...

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szynką parmeńską

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szy…

Składniki: 4 duże jajka, 4 łyżki płynnej kremówki 30%, 4 łyżki posiekanego cienkiego...

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Brukselka z boczkiem w musztardzie

Składniki: 500 g brukselek, łyżka masła, łyżka musztardy, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki wody,

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 120 g zwykłej zielonej fasolki
  • 1 mała czerwona cebulka
  • 2 jajka
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 5 fileciki anchois
  • 15 czarnych oliwek
  • 15 kaparów

Sos:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki listków świeżego oregano

Sos – Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, sok z cytryny i musztardę. Mieszać aż wszystkie składniki połączą się. Dodać pokrojone oregano, pietruszkę, przyprawić solą i pieprzem.

Odstawić do lodówki.

Sałatka – fasolkę oczyścić i gotować około 4 minut. Cebulę pokroić w pióra, jajka ugotować na półtwardo pokroić w plastry. Fileciki anchois kroić w drobną kostkę. Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty, następnie zieloną fasolkę pokrojoną na pół, pokrojoną cebulę, jajka i całość posypujemy filecikami. Czarne oliwki pokroić na pół, sałatkę posypać oliwkami i kaparami. Na koniec poukładać kawałki tuńczyka. Całość polać sosem.

Smacznego!

 
Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia