Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Ciasto cynamonowo-korzenne

Ciasto cynamonowo-korzenne

Składniki: 2 szklanki startej cukinii, 1 1/2 szklanki cukru, 2 jajka L (mniejsze...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Zupa kokosowa ze szpinakiem i patatami

Składniki: 500g patatów 30 g masła 1 cebula posiekana 2 ząbki czosnku, zmiażdżone łyżeczka startego...

Zielony kalafior z sosem serowym

Zielony kalafior z sosem serowym

Składniki: 1 zielony kalafior 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki...

Paprykowe calzone

Paprykowe calzone

Ciasto: 40 dag mąki, 3 dag drożdży, 4 łyżki oliwy, 3/4 szklanki wody, płaska łyżka...

Jabłka w kokilkach

Jabłka w kokilkach

Składniki:  1 kg mieszanych owoców (jabłka, śliwki),  1 i 1/4 szklanki mąki...

Składniki:

  • 100 g ryżu sushi,
  • 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie),
  • marynowana biała rzodkiew,
  • 1/2 awokado,
  • 1 sztuka gotowanej marchwi,
  • 5 dag sera żółtego,

Składniki zaprawy do ryżu sushi:

  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Podstawą dobrego sushi jest dobry i odpowiednio przygotowany ryż. Oczywiście idealny jest dedykowany ryż do sushi. Ryż należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Płuczemy aż do uzyskania klarownej wody. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w zimnej wodzie jeszcze przez 30 minut. Następnie zalewamy ryż wodą tuż ponad górną warstwę i zagotowujemy. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Po ugotowaniu wylewamy ewentualną resztkę wody, przykrywamy pokrywką i czekamy następne 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy zaprawę do ryżu mieszając wszystkie wymienione składniki (cukier, ocet i sól) do całkowitego rozpuszczenia. Zaprawę wymieszać delikatnie z ryżem i pozostawić do wystygnięcia.

Przygotowujemy wypełnienie. Kroimy w słupka ugotowaną marchew, awokado, ser żółty. Przygotowujemy kilka słupków uprzednio zamarynowanej białej rzodkwi ( do niewielkiego słoika wkładamy pokrojoną w słupka białą rzodkiew; zalewamy gorącą zaprawą przygotowaną z 200 ml wody, 1 łyżki cukru, 1 łyżki octu, 1/2 łyżeczki soli, liścia laurowego i 2 ziarenek ziela angielskiego; odstawiamy na 1 dzień ).

Płatek glonów nori kładziemy na matce bambusowej (matka jest niezbędna) świecącą stroną do dołu.

Na chropowatej matowej powierzchni rozkładamy równomiernie ryż zostawiając od góry margines 2 cm. W dolnej części kładziemy awokado, marchew, marynowaną białą rzodkiew, ser żółty. Następnie powoli zwijamy. Kiedy dojdziemy do końca, margines bez ryżu delikatnie zwilżamy wodą, chrzanem wasabi i zwijamy do końca. Ostrym nożem wykrajamy z rulonika kawałki sushi (zwykle wychodzi od 6 do 8 kawałków).

Podajemy z sosem sojowym, chrzanem wasabi i marynowanym imbirem.

Sos sojowy możemy zmodyfikować dodając do niego odrobinę wasabi - otrzymamy ostry sosik.

Cały rulonik sushi nori po zwinięciu możemy usmażyć na patelni w cieście naleśnikowym (200 g mąki, 150 ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki sosu rybnego - wymiksować). Po usmażeniu pokroić.

Smacznego!

 
Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia