Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Hiszpańska tortilla z kukurydzą i suszonymi pomidorami

Hiszpańska tortilla z kukurydzą i suszon…

Składniki: 250 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 4 łyżki słodkiej kukurydzy 5 suszonych pomidorów 3...

Shish Kebab

Shish Kebab

Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 ząbków czosnku, 2...

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Krem paprykowy z curry

Krem paprykowy z curry

Składniki: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 duża papryka czerwona 1 papryczka chilli 1...

Pierogi z młodą kapustą

Pierogi z młodą kapustą

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki gorącej wody,

Małże z zieloną pietruszką

Małże z zieloną pietruszką

Składniki: 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 1 kg świeżych małży (w muszlach) 1...

Skład:

  • 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg),
  • pęczek natki pietruszki,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • olej lniany,
  • ser biały typu bałkańskiego.

Buraki, ze skórą, zawinąć w folię aluminiową (świecącą stroną w stronę buraka), piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu buraki wystudzić, zdjąć folię, obrać ze skórki. Następnie buraki pokroić w cienkie plastry nożem lub na szatkownicy.

Natkę pietruszki obrać z łodyg i włożyć do moździerza. Zalać dwiema łyżeczkami oleju lnianego, dodać ząbek czosnku, wlać łyżeczkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu, następnie utrzeć w moździerzu na gładką masę. Uzyskaną masę przetrzeć przez sito.

Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, posmarować z wierzchu delikatnie wykonanym sosem z natki pietruszki. Ser pokroić w kostkę i udekorować buraki.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia