Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Pankejki z sosem waniliowym i owocami leśnymi

Pankejki z sosem waniliowym i owocami le…

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2...

Kwaśnica

Kwaśnica

Składniki: 0,5 kg kapusty kwaśnej 25 dkg wędzonych żeberek 15 dkg boczku wędzonego kostka...

Letnia sałatka z cukinii na zimowe dni

Letnia sałatka z cukinii na zimowe dni

Składniki: 3 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 papryka...

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Składniki: 1 kg wydrylowanej i obranej dyni, 1 puszka mleka kokosowego, ½ szklanki...

Duże pieczarki nadziewane papryką

Duże pieczarki nadziewane papryką

Składniki: 4 duże pieczarki 1 cebula 2 ząbki czosnki 1 papryka zielona 1 papryka czerwona

Skład:

  • 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg),
  • pęczek natki pietruszki,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • olej lniany,
  • ser biały typu bałkańskiego.

Buraki, ze skórą, zawinąć w folię aluminiową (świecącą stroną w stronę buraka), piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu buraki wystudzić, zdjąć folię, obrać ze skórki. Następnie buraki pokroić w cienkie plastry nożem lub na szatkownicy.

Natkę pietruszki obrać z łodyg i włożyć do moździerza. Zalać dwiema łyżeczkami oleju lnianego, dodać ząbek czosnku, wlać łyżeczkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu, następnie utrzeć w moździerzu na gładką masę. Uzyskaną masę przetrzeć przez sito.

Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, posmarować z wierzchu delikatnie wykonanym sosem z natki pietruszki. Ser pokroić w kostkę i udekorować buraki.

Smacznego!

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia