Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Kalafior zapiekany w sosie pomidorowym

Składniki: 1 kalafior, 500 g sosu pomidorowego w kartoniku, 100 g parmezanu, 100 g...

Zupa pomidorowa z jabłkami

Zupa pomidorowa z jabłkami

Składniki: 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty, 30 dag wołowiny z kością, 4 pomidory, 1...

Gruszki w cieście francuskim

Gruszki w cieście francuskim

Składniki: 4 gruszki 1 opakowanie ciasta francuskiego 5 dag rodzynek 2 łyżki rumu 1 jajko

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Kotlety z kalafiora z sosem tysiąca wysp

Kotlety z kalafiora z sosem tysiąca wysp

Kotlety: 1 kalafior, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 1 papryczka chili, pęczek świeżej kolendry,

Zabajone z owocami lata

Zabajone z owocami lata

Składniki: 4 żółtka, 4 łyżki drobnego cukru, 50 ml rumu, garść świeżych owoców...

Skład:

  • 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg),
  • pęczek natki pietruszki,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • olej lniany,
  • ser biały typu bałkańskiego.

Buraki, ze skórą, zawinąć w folię aluminiową (świecącą stroną w stronę buraka), piec 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. Po upieczeniu buraki wystudzić, zdjąć folię, obrać ze skórki. Następnie buraki pokroić w cienkie plastry nożem lub na szatkownicy.

Natkę pietruszki obrać z łodyg i włożyć do moździerza. Zalać dwiema łyżeczkami oleju lnianego, dodać ząbek czosnku, wlać łyżeczkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu, następnie utrzeć w moździerzu na gładką masę. Uzyskaną masę przetrzeć przez sito.

Pokrojone buraki ułożyć na talerzu, posmarować z wierzchu delikatnie wykonanym sosem z natki pietruszki. Ser pokroić w kostkę i udekorować buraki.

Smacznego!

 

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia