Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Śledzik otulony warzywami

Śledzik otulony warzywami

Składniki: 450g filetów śledziowych 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 duże buraki...

Ciasto jogurtowe z morelami

Ciasto jogurtowe z morelami

Składniki: 1 jogurt naturalny 150 g (umyty kubeczek po jogurcie użyć...

Tartaletki z kremem pâtissière

Tartaletki z kremem pâtissière

Składniki ciasto: 200 g mąki krupczatki 90 g cukru pudru 120 g zimnego...

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki: 3 cukinie 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 cebula

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Sushi z marynowaną białą rzodkwią

Składniki: 100 g ryżu sushi, 3 listków sushi nori (prasowane algi morskie), marynowana...

 

  

Czego potrzebujesz?

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie kalafiora

W moździerzu zetrzyj wszystkie przyprawy. Kalafiora podziel na różyczki i gotuj go przez dwie minuty w wodzie z dodatkiem soli oraz kurkumy.

Następnie odcedź warzywo, natrzyj dokładnie przyprawami i piecz w temperaturze 180-200°C przez ok. 20 minut.

W tym czasie posiekaj szalotkę i podsmaż ją na maśle z dodatkiem tymianku oraz soli.

Kiedy kalafior będzie miękki, wlej do niego oliwę i zblenduj na jednolitą pastę. Przypraw solą oraz pieprzem i dodaj do niego szalotkę z tymiankiem.

Gotową pastę rozprowadź na kromkach świeżego pieczywa i posyp prażonymi ziarnami słonecznika.

Tak przygotowane kanapki smacznie dodadzą sił podczas wakacyjnej podróży.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia