Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Pankejki z sosem waniliowym i owocami leśnymi

Pankejki z sosem waniliowym i owocami le…

Składniki: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2...

Placki z cukinii

Placki z cukinii

Składniki: 3 cukinie 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 cebula

Zapiekane naleśniki z warzywami

Zapiekane naleśniki z warzywami

Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 200 g mąki 350 ml mleka sól 2 łyżki oleju rzepakowego

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Conchiglioni z ricottą i szpinakiem

Składniki nadzienia: ½ opakowania makaronu conchiglioni, ½ cebuli, czosnek 2 ząbki, ½ papryczki chili, 3...

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

Krem czekoladowy z borówkami

Krem czekoladowy z borówkami

Składniki: 250g czekolady 100g cukru 5 jajek 250 ml śmietanki 12% 250 ml śmietanki 36%

 

  

Czego potrzebujesz?

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie kalafiora

W moździerzu zetrzyj wszystkie przyprawy. Kalafiora podziel na różyczki i gotuj go przez dwie minuty w wodzie z dodatkiem soli oraz kurkumy.

Następnie odcedź warzywo, natrzyj dokładnie przyprawami i piecz w temperaturze 180-200°C przez ok. 20 minut.

W tym czasie posiekaj szalotkę i podsmaż ją na maśle z dodatkiem tymianku oraz soli.

Kiedy kalafior będzie miękki, wlej do niego oliwę i zblenduj na jednolitą pastę. Przypraw solą oraz pieprzem i dodaj do niego szalotkę z tymiankiem.

Gotową pastę rozprowadź na kromkach świeżego pieczywa i posyp prażonymi ziarnami słonecznika.

Tak przygotowane kanapki smacznie dodadzą sił podczas wakacyjnej podróży.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia