Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i wędzoną papryką

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i …

 Gołąbki: 500g mięsa mielonego z szynki, 100g ryżu, 1/2 główki kapusty, 60g bułki tartej, 1...

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Sałatka z młodymi buraczkami i gruszką

Składniki: 150 g sałaty mieszanej (roszponka, sałata strzępiasta, endywia), 150 g gotowanych...

Creme brulee ze śliwkami

Creme brulee ze śliwkami

Składniki: 400 g śliwek, 400 ml śmietany 30%, 100 ml mleka, cukier waniliowy, 4 żółtka,

Zupa z zielonego groszku i mięty

Zupa z zielonego groszku i mięty

Składniki: 500 g zielonego groszku, 1 pęczek dymki, 2 plastry boczku, 50 g masła, 1/2...

Zupa włoska z młodych warzyw

Zupa włoska z młodych warzyw

Składniki: 300g bobu 1/2 cebuli 3 marchewki 1/2 cukinii 5 liści sałaty lodowej

Ziemniaki po kanaryjsku

Ziemniaki po kanaryjsku

Składniki: 0,5 kg małych ziemniaków, 2-3 łyżek soli morskiej.

 

  

Czego potrzebujesz?

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie kalafiora

W moździerzu zetrzyj wszystkie przyprawy. Kalafiora podziel na różyczki i gotuj go przez dwie minuty w wodzie z dodatkiem soli oraz kurkumy.

Następnie odcedź warzywo, natrzyj dokładnie przyprawami i piecz w temperaturze 180-200°C przez ok. 20 minut.

W tym czasie posiekaj szalotkę i podsmaż ją na maśle z dodatkiem tymianku oraz soli.

Kiedy kalafior będzie miękki, wlej do niego oliwę i zblenduj na jednolitą pastę. Przypraw solą oraz pieprzem i dodaj do niego szalotkę z tymiankiem.

Gotową pastę rozprowadź na kromkach świeżego pieczywa i posyp prażonymi ziarnami słonecznika.

Tak przygotowane kanapki smacznie dodadzą sił podczas wakacyjnej podróży.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia