Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Orientalne gołąbki

Orientalne gołąbki

Składniki: 1 kapusta włoska, 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 250 g...

Pieczone warzywa z serem kozim

Pieczone warzywa z serem kozim

Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 fenkuł,

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Konfitura agrestowo-truskawkowa

Składniki: 2 kg truskawek 70 dkg agrestu 1 szklanka cukru

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Parzybroda (zupa wielkopolska)

Składniki: 1 główka kapusty włoskiej, 50 dag ziemniaków, 30 dag mięsa wołowego (polędwica) 1...

Colesław z młodej kapusty

Colesław z młodej kapusty

 Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 1-2 startych na grubych oczkach marchwi, 1 mała...

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szynką parmeńską

Jajka w kokilkach ze szczypiorkiem i szy…

Składniki: 4 duże jajka, 4 łyżki płynnej kremówki 30%, 4 łyżki posiekanego cienkiego...

 

  

Czego potrzebujesz?

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie kalafiora

W moździerzu zetrzyj wszystkie przyprawy. Kalafiora podziel na różyczki i gotuj go przez dwie minuty w wodzie z dodatkiem soli oraz kurkumy.

Następnie odcedź warzywo, natrzyj dokładnie przyprawami i piecz w temperaturze 180-200°C przez ok. 20 minut.

W tym czasie posiekaj szalotkę i podsmaż ją na maśle z dodatkiem tymianku oraz soli.

Kiedy kalafior będzie miękki, wlej do niego oliwę i zblenduj na jednolitą pastę. Przypraw solą oraz pieprzem i dodaj do niego szalotkę z tymiankiem.

Gotową pastę rozprowadź na kromkach świeżego pieczywa i posyp prażonymi ziarnami słonecznika.

Tak przygotowane kanapki smacznie dodadzą sił podczas wakacyjnej podróży.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia