Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Brownie z truskawkami

Brownie z truskawkami

Składniki: 200 g truskawek 3 tabliczki gorzkiej czekolady 3 x 100 g 200...

Sałatka z melonem

Sałatka z melonem

Składniki: 2 garście rukoli 1 melon miodowy 10 dag zielonych winogron 1 krążek sera...

Torcik limonkowo-malinowy

Torcik limonkowo-malinowy

Beza: 5 białek 250g cukru pudru szczypta soli

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielonych szparagach

Grzanki z jajkami w koszulkach na zielon…

Składniki: 4 jajka 8 zielonych szparagów łyżka octu łyżeczka cukru łyżeczka soli,

Ziemniaki po kanaryjsku

Ziemniaki po kanaryjsku

Składniki: 0,5 kg małych ziemniaków, 2-3 łyżek soli morskiej.

Marynowana dynia

Marynowana dynia

Składniki: 1 kg dyni, 250 g cukru, 200 ml octu, kawałek cynamonu, 6 goździków.

 

  

Czego potrzebujesz?

  • 1 kalafior
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • ziarna słonecznika
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie kalafiora

W moździerzu zetrzyj wszystkie przyprawy. Kalafiora podziel na różyczki i gotuj go przez dwie minuty w wodzie z dodatkiem soli oraz kurkumy.

Następnie odcedź warzywo, natrzyj dokładnie przyprawami i piecz w temperaturze 180-200°C przez ok. 20 minut.

W tym czasie posiekaj szalotkę i podsmaż ją na maśle z dodatkiem tymianku oraz soli.

Kiedy kalafior będzie miękki, wlej do niego oliwę i zblenduj na jednolitą pastę. Przypraw solą oraz pieprzem i dodaj do niego szalotkę z tymiankiem.

Gotową pastę rozprowadź na kromkach świeżego pieczywa i posyp prażonymi ziarnami słonecznika.

Tak przygotowane kanapki smacznie dodadzą sił podczas wakacyjnej podróży.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia