Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Małże z zieloną pietruszką

Małże z zieloną pietruszką

Składniki: 1 cebula 1 szklanka bulionu warzywnego 1 kg świeżych małży (w muszlach) 1...

Pieczone młode ziemniaki

Pieczone młode ziemniaki

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka...

Zapiekane naleśniki z warzywami

Zapiekane naleśniki z warzywami

Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 200 g mąki 350 ml mleka sól 2 łyżki oleju rzepakowego

Buraczki faszerowane

Buraczki faszerowane

Skład: 5 średnich buraków, 20 dag białego sera, 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 2...

Lekka rolada z jabłkami

Lekka rolada z jabłkami

Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 10 dag mąki 1 łyżka masła do posmarowania...

Szpinakowe zawijańce

Szpinakowe zawijańce

Składniki: 3 piersi z kurczaka, 2 opakowania szpinaku świeżego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki...

Skład:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 150 g cukru,
  • 200 ml octu,
  • kilka goździków,
  • laska cynamonu,
  • kwiatek anyżu.

Śliwki nakłuć szpilką, wrzucić na 1 minutę do wrzątku i odcedzić.
Z cukru, 600 ml wody i octu ugotować syrop i zalać nim owoce.
Chwilę gotować (ok. 3 minut), śliwki odcedzić, zalewę ostudzić. Syrop ponownie zagotować z goździkami, cynamonem i anyżem. Odcedzone śliwki, ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać zagotowanym syropem. Słoiki mocno zakręcić.

Śliwki można też zalać syropem z cukru, wody i octu, a następnie pasteryzować 25 minut w temperaturze 85 stopni Celsjusza.

Copyright © 2017 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia