Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach 120 g zwykłej zielonej fasolki 1 mała...

Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

Składniki: 500g mąki 2 jajka 750g białej kapusty (około ½ średniej główki) 100g suszonych...

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i wędzoną papryką

Gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów i …

 Gołąbki: 500g mięsa mielonego z szynki, 100g ryżu, 1/2 główki kapusty, 60g bułki tartej, 1...

Gruszkowa Tarta

Gruszkowa Tarta

Składniki ciasto: 250 g mąki krupczatki (ew. tortowej), 100 g masła, 100 g...

Pierogi z cukinią

Pierogi z cukinią

Ciasto: 2 szklanki mąki, szczypta soli, żółtko jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki wrzącej wody.

Skład:

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 150 g cukru,
  • 200 ml octu,
  • kilka goździków,
  • laska cynamonu,
  • kwiatek anyżu.

Śliwki nakłuć szpilką, wrzucić na 1 minutę do wrzątku i odcedzić.
Z cukru, 600 ml wody i octu ugotować syrop i zalać nim owoce.
Chwilę gotować (ok. 3 minut), śliwki odcedzić, zalewę ostudzić. Syrop ponownie zagotować z goździkami, cynamonem i anyżem. Odcedzone śliwki, ułożyć w wyparzonych słoikach, zalać zagotowanym syropem. Słoiki mocno zakręcić.

Śliwki można też zalać syropem z cukru, wody i octu, a następnie pasteryzować 25 minut w temperaturze 85 stopni Celsjusza.

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia