Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cytryną

Marokańska zapiekanka z ziemniakami i cy…

Składniki: 1 kg ziemniaków pokrojonych na plastry 3 łyżki oliwy 2 cebule pokrojone...

Gruszki zapiekane z szynką parmeńską i serem

Gruszki zapiekane z szynką parmeńską i s…

Składniki: 4 gruszki 8 plastrów szynki parmeńskiej 150 g sera pleśniowego, najlepiej gorgonzola

Wiosenna sałatka z jajkami

Wiosenna sałatka z jajkami

Składniki: 2 jajka, kilka liści sałaty lodowej, 1/2 paczki roszpunki, kilka rzodkiewek, pół ogórka szklarniowego,

Grillowane krewetki tygrysie z białą rzodkwią

Grillowane krewetki tygrysie z białą rzo…

Składniki: 300 g białej rzodkwi 12 krewetek tygrysich 5 łyżki sosu sojowego 4 łyżki...

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 4 cebule, wywar rosołowy, 3 łyżki mąki, 250 ml białego wina, tymianek,

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

 

Czego potrzebujesz?

  • 2 kg truskawek
  • 2 kg cukru żelującego
  • sok z 1 cytryny
  • 20 – 30 listków bazylii

Przygotowanie dżemu:

Truskawki oczyść z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Oddziel ok. 1/4 truskawek i zmiksuj je wraz z bazylią, a następnie połącz z pozostałymi pokrojonymi owocami.

Do całości dodaj cukier żelujący oraz sok z 1 cytryny. Owoce wraz z cukrem podgrzej na małym ogniu, stale mieszając.

Gdy doprowadzisz je do wrzenia, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu cukru żelującego.

Gotowym dżemem wypełnij umyte i wypieczone słoiki, a te zakręć dokładnie i postaw na wieczkach, aż do zassania.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2018 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia