Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Fasolka szparagowa w sosie musztardowym

Składniki: 50 dag fasolki szparagowej, 3 żółtka 2 łyżki musztardy kremskiej 2 łyżki masła 4...

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Sałata masłowa z pesto bazyliowym

Składniki: 1 główka sałaty masłowej, ser biały typu włoskiego, 2 jajka, 1 ogórek szklarniowy.

Dżem z pomidorów i chili

Dżem z pomidorów i chili

Składniki: 1/2 kg pomidorów 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2...

Sałatka z pomidorów, awokado i moreli

Sałatka z pomidorów, awokado i moreli

Składniki: 4 malinowe pomidory 4 morele 1 awokado 4 gałązki mięty oliwa extra vergin

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Składniki: 3 żółtka jaj, 80 g cukru, 200 ml śmietanki 30% 200 g...

Krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Składniki: 1 cebula 1/4 bulwy selera 1 por (biała część) 1 łyżka oliwy 1...

 

Czego potrzebujesz?

  • 2 kg truskawek
  • 2 kg cukru żelującego
  • sok z 1 cytryny
  • 20 – 30 listków bazylii

Przygotowanie dżemu:

Truskawki oczyść z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Oddziel ok. 1/4 truskawek i zmiksuj je wraz z bazylią, a następnie połącz z pozostałymi pokrojonymi owocami.

Do całości dodaj cukier żelujący oraz sok z 1 cytryny. Owoce wraz z cukrem podgrzej na małym ogniu, stale mieszając.

Gdy doprowadzisz je do wrzenia, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu cukru żelującego.

Gotowym dżemem wypełnij umyte i wypieczone słoiki, a te zakręć dokładnie i postaw na wieczkach, aż do zassania.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia