Polecane przepisy

  • 1
  • 2
Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Tarta z bezą, agrestem i nektaryną

Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2...

Warzywne szaszłyki

Warzywne szaszłyki

Składniki: 3 kolorowe papryki 1 cebula 1 cukinia 10 pieczarek 10 pomidorków koktajlowych

Chutney z agrestu

Chutney z agrestu

Składniki: 500 g agrestu 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 15...

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełbasą

Jabłka zapiekane z cebulą i białą kiełba…

Składniki: 6 kawałków białej kiełbasy (najlepiej cienkiej), 3 duże cebule, 2 jabłka, listek laurowy...

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Owoce zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki: 0,5 kg jabłek, 4 banany, sok z cytryny 2 jajka, 250 ml śmietany,

Szpinakowy suflet

Szpinakowy suflet

Składniki: 500 g świeżego szpinaku 30 g masła oraz łyżeczka do natłuszczania...

 

Czego potrzebujesz?

  • 2 kg truskawek
  • 2 kg cukru żelującego
  • sok z 1 cytryny
  • 20 – 30 listków bazylii

Przygotowanie dżemu:

Truskawki oczyść z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Oddziel ok. 1/4 truskawek i zmiksuj je wraz z bazylią, a następnie połącz z pozostałymi pokrojonymi owocami.

Do całości dodaj cukier żelujący oraz sok z 1 cytryny. Owoce wraz z cukrem podgrzej na małym ogniu, stale mieszając.

Gdy doprowadzisz je do wrzenia, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu cukru żelującego.

Gotowym dżemem wypełnij umyte i wypieczone słoiki, a te zakręć dokładnie i postaw na wieczkach, aż do zassania.

Smacznego!

 

 

Copyright © 2019 - WGRO S.A |Produkt z WGRO, smacznego wielkopolsko, kapitałowo polskie sklepy, jemy zdrowo i żyjemy sportowo | Projekt i realizacja: Empressia