Składniki
– 2 bakłażany
– 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
– 1 papryczka chili
– 3 duży pomidory
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– oliwa
– sól i pieprz
– ser mozzarella
– świeża bazylia do przystrojenia

Bakłażany po umyciu przetnij na pół wzdłuż i wydrąż. Posyp solą i odstaw do lodówki na 20 minut. Wydrążone środki pokrój w kostkę.
Na oleju podsmaż zmiażdżony czosnek i posiekaną cebulę oraz chili. Dodaj mięso i podsmaż.
Przełóż do rondelka. Pomidory obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Następnie dodaj koncentrat i pokrojonego w kostkę bakłażana. Duś ok. 20 min. Farsz powinien być zwarty. Wyciągnij z lodówki łódeczki z bakłażana i umyj je pod bieżącą wodą. Wysuszone bakłażany wypełnij farszem. Piecz 30 min. w temperaturze 180 oC, a przed końcem ułóż mozzarellę. Piecz do roztopienia sera.
W innej wersji, po wypełnieniu można przykryć farsz mozzarellą i razem zapiec. Ser przypieka się i staje się lekko chrupiący.