Składniki:
Ciasto:
– 150 g mąki
– 75 g zimnego masła
– ½ łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki zimnej wody
– 1 łyżka masła
– łyżka bułki tartej
Farsz:
– pęczek botwiny
– ½ kg młodych ziemniaków
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
– sok z ½ cytryny
– 100 g boczku wędzonego lub surowego
– 3 jajka
– 4 łyżki śmietany 18%
– 2 łyżki koncentratu buraczanego
– sól, pieprz

Składniki na ciasto zagnieć z pokrojonym w kostkę masłem i zawiń w folię spożywczą oraz schłodź w lodówce minimum 30 min. Boczek pokrój w plasterki i podsmaż. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do boczku i podsmaż. Buraki z botwiny obierz i pokrój w krążki. Botwinę pokrój w kostkę, wszystko skrop cytryną i dodaj do ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem oraz dodaj posiekany czosnek. Schłodzone ciasto rozwałkuj . Formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Formę do tarty wyłóż ciastem, połóż na ciasto folię aluminiową, wysyp grochem i wstaw na 20 min. do nagrzanego piekarnika do 180oC . Wyciągnij formę z piekarnika.


Na podpieczony spód przełóż przygotowany farsz. Jaja rozbełtaj ze śmietaną, dodaj koncentrat buraczany i dopraw solą oraz pieprzem – wylej na farsz. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiecz ok. 30 min.