Składniki:
– 200 g truskawek
– 3 tabliczki gorzkiej czekolady (3 x 100 g)
– 200 g masła
– 3 jajka
– ½ łyżeczki aromatu waniliowego
– 250 g cukru
– 120 g mąki
– ¼ łyżeczki soli

Jajka zmiksuj z aromatem waniliowym i cukrem. Dwie tabliczki czekolady połam i rozpuść razem z masłem w małym garnku w kąpieli wodnej. Resztę czekolady (1 tabliczkę) trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczoną czekoladę z masłem dodaj do ubitych jajek i chwilę miksuj na wolnych obrotach. Dodaj mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj.


Przełóż do przygotowanej formy lub małych foremek wyłożonych pokrojonymi w ćwiartki truskawkami. Posyp startą czekoladą. Piecz przez 20 min. w 160oC.