Składniki
– 5 średnich buraków
– 20 dag białego sera
– 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1-2 papryczki chili (w zależności od ostrości papryczki)
– 4 ząbki czosnku
– olej
– sól i pieprz

Buraczki umyj, owiń w folię aluminiową (stroną świecącą do środka). Buraki piecz w 140 oC przez 1,5 godziny (do miękkości). Buraki po wystudzeniu obierz i łyżeczką wydrąż środki.


Posiekane chili i czosnek podsmaż na oleju. Ser biały rozgnieć widelcem, dodaj posiekane zioła oraz podsmażony czosnek z chili oraz śmietanę. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Farszem wypełnij buraczki, przybierz posiekanymi ziołami.