Składniki:

– 6 buraków średniej wielkości (ok 1 kg)
– pęczek natki pietruszki
– czosnek
– cytryna
– olej lniany
– ser biały typu bałkańskiego

Buraki, ze skórą, zawiń w folię aluminiową (świecącą stroną w stronę buraka). Piecz 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 150 oC. Po upieczeniu buraki wystudź, zdejmij folię i obierz ze skórki. Następnie buraki pokrój w cienkie plastry.

Natkę pietruszki obierz z łodyg i włóż do moździerza. Zalej dwiema łyżeczkami oleju lnianego. Dodaj ząbek czosnku, wlej łyżeczkę soku z cytryny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie utrzyj w moździerzu na gładką masę. Uzyskaną masę przetrzyj przez sito. Pokrojone buraki ułóż na talerzu, posmaruj z wierzchu delikatnie wykonanym sosem. Ser pokrój w kostkę i udekoruj buraki.

Podziel się: