Składniki:

– 500 g agrestu
– 2 cebule dymki
– 2 ząbki czosnku
– ½ papryczki chili
– 15 g rodzynek
– 1 cm świeżego korzenia imbiru
– 50 ml octu jabłkowego
– 80 g cukru
– 2 goździki
– ½ łyżeczki kolendry
– ½ łyżeczki kurkumy
– olej
– sól

Agrest umyj i obierz. Cebule pokrój w kostkę. Imbir zetrzyj na drobnej tarce. Rozgnieć czosnek, a goździki i kolendrę rozetrzyj w moździerzu. Do garnka z rozgrzanym olejem dodaj posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Smaż przez ok. 2 min. Do zeszklonej cebuli dodaj agrest i cukier. Gotuj, mieszając do rozpuszczenia cukru, a  następnie dodaj ocet jabłkowy i rodzynki. Gotuj ok. 30 min dla odparowania wody i zgęstnienia sosu. Gorący chutney wlej do wyparzonych słoików.

Świetny dodatek do mięs.

Podziel się: