Składniki
– 2 szklanki startej cukinii
– 1 ½ szklanki cukru
– 2 jajka L
– 2 szklanki mąki
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 2 kopiaste łyżki kakao
– cukier waniliowy
– 2 łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżka cynamonu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– kandyzowana skórka pomarańczy
– garść orzechów włoskich pokruszonych
– garść rodzynek

Polewa
– 1 tabliczka czekolady gorzkiej
– 120 g śmietany kremówki 30%
– 1 łyżka oleju

Przygotowanie ciasta:

Cukinię obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jajka i cukier mikserem utrzyj na pulchną masę, dodaj olej, przyprawy, przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj cukinię, po chwili miksowania dodać  bakalie. Przesiej do keksówki (długość około 35cm), piecz w temp. 180 oC ok. 45-60 min.

Po przestudzeniu polać polewą.

 

 

Przygotowanie polewy:

Czekoladę zalewamy gorącą śmietaną. Po chwili dodajemy olej i energicznie mieszamy do uzyskania lśniącej masy.

Podziel się: