Składniki:
– 2 szklanki ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
– 1 jajko
– ½ szklanki sera ricotta
– 3 łyżki startego parmezanu
– 2 łyżki oliwy
– 2 krążki ciasta francuskiego (trochę większe niż średnica tarty)
– 1 łyżka wody
– gałka muszkatołowa
– sól, pieprz

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 oC . Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj jajko, ricottę i parmezan oraz oliwę. Możesz dodać pokrojony w kostkę wcześniej podsmażony boczek. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Posmaruj formę masłem i wyłóż ciastem francuskim, wyłóż masę i przykryj drugim krążkiem ciasta francuskiego. Sklej brzegi.

Wierzch posmaruj jajkiem i nakłuj w kilku miejscach ciasto widelcem. Piecz na złoty kolor.