Składniki:
– ½ opakowania makaronu conchiglioni
– ½ cebuli
– czosnek 2 ząbki
– ½ papryczki chili
– 3 pomidory suszone
– 300 g ser ricotta
– paczka mrożonego szpinaku
Sos:
– 1 opakowanie przecieru pomidorowego passata
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta kardamonu
– 1 łyżka sosu sojowego,
– szczypta gałki muszkatołowej
– 100 g parmezan
– pieprz
– sól

Rozmroź szpinak i odcedź z nadmiaru wody. Podsmaż posiekane warzywa: cebulę, czosnek, papryczkę chili i suszone pomidory. Po chwili dodaj szpinak. Chwilę podsmaż, zdejmij z ognia i dodaj ser ricotta, wymieszaj, nie podgrzewaj.
Przygotowanie sosu:
W rondlu rozgrzej łyżkę masła, dodaj mąkę, podsmaż do lekko brązowego koloru. Do zasmażki dodaj przecier pomidorowy passata, cukier, łyżkę sosu sojowego, szczyptę kardamonu, szczyptę gałki muszkatołowej. Dodaj pieprz, sól do smaku. Makaron zagotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Po ugotowaniu odcedź i ułóż pojedynczo na papierowym ręczniku. Przygotowanym farszem wypełnij muszle. Faszerowane muszle ułóż w dużym żaroodpornym naczyniu, podlej sosem pomidorowym i posyp parmezanem startym na dużych oczkach. Całość zapiecz w 180oC przez ok. 20 min.